Banja Luka: Teniski turnir donio skok prometa ugostiteljima

Autor: Poslovni dnevnik , 04. svibanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Ukupan promet u maloprodaji od 16. do 23. travnja iznosio je 40,814 milijuna KM.

U blagajne banjalučkih trgovaca, ugostitelja i drugih poslovnih subjekata koji posluju u sustavu fiskalizacije tijekom teniskog turnira “Serbian open” slio se gotovo 41 milijun KM. To je, prema procjenama upućenih, i do 50 posto više. u usporedbi s drugim tjednima.

Snažan rast
Prema podacima Porezne uprave Republike Srpske, ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u Banjoj Luci od 16. do 23. travnja ove godine iznosio je 40,814 milijuna KM.

U istom razdoblju ukupan evidentirani promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji u cijeloj RS iznosio je 162,674 milijuna KM – kazali su iz Porezne uprave RS-a, prenosi Glas Srpske.

Da je u tom periodu bilo više posla u kafićima, restoranima i trgovinama na području Banja Luke i šire potvrđuju ugostitelji i prodavači koji još sumiraju rezultate prethodnih dana, ističući da su gužve u objektima tokom turnira bili su evidentni.

Predsjednik Upravnog odbora “Horeka” Goran Kurtinović izdvojio je vikend tijekom turnira, kada se tražilo mjesto više u ugostiteljskim objektima, što, kaže, potvrđuje i činjenica da je tih dana promet višestruko povećan.

Događaji u RS-u, točnije u Banjoj Luci, odavno nisu privukli ovoliki broj gostiju. Nadamo se da će se turizam u najvećem gradu RS i dalje razvijati ovim intenzitetom, jer mislim da smo u proteklih nekoliko dana iz grada na Vrbasu u svijet poslali jednu zaista lijepu sliku – rekao je Kurtinović.

Prema njegovim riječima, u tih sedam dana prednjačili su gosti iz Srbije i Slovenije. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović rekao je za “Glas Srpske” da se na osnovu prometa tokom “Serbian opena” u cijeloj RS može zaključiti da se u tom periodu u Banjaluku slilo i do 50 posto više novca u odnosu na normalne dane.

Sada treba biti vješt u narednom periodu i ponovo privući turiste u RS, odnosno Banja Luku, koja se posljednjih dana u svijetu pokazala u najboljem svjetlu – rekao je Pavlović.

Promocija turizma
Dodao je kako je veliki turnir na kojem su u Banjoj Luci nastupili najbolji svjetski tenisači predvođeni Novakom Đokovićem odlična prilika za promociju turističkih kapaciteta i zaradu u uslužnim djelatnostima gospodarstva.

Tajnik Udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori RS Dragana Šobot složila se da je teniski turnir “Serbian open” jedinstven događaj u razvoju Banja Luke i okoline. Ona je istakla da su svi koji su dolazili zbog tenisa obilazili i restorane i prodavaonice, gdje su potrošili određenu svotu novca.

Prema riječima Gorana Kurtinovića, dobar promet nastavljen je iu danima nakon turnira zbog uskršnjih i prvomajskih praznika, kao i Đurđevdana, koji slavi veliki broj obitelji u RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close