Azmont i Pizzarotti ne plaćaju podizvođače u Crnoj Gori

Autor: Poslovni dnevnik , 09. srpanj 2020. u 22:00
Zbog pandemije Azmont je otvaranje hotela One&Only Portonovi odgodio za 1. listopad ove godine/SHUTTERSTOCK

Azmont i Pizzarotti međusobno prebacuju odgovornost za to što nam ne plaćaju odavno završene radove, tvrde podizvođači koji čekaju isplatu.

U odnosima investitora turističkog projekta Portonovi u Kumboru, azerbajdžanske kompanije Azmont, glavnog izvođača radova talijanske kompanije Pizzarotti i većeg broja crnogorskih i stranih tvrtki koje su kao podizvođači angažirani na tom projektu, već duže vrijeme ima dosta problema, među kojima je i isplata novca podizvođačima za obavljene radove.

To je neslužbeno potvrđeno Vijestima iz više crnogorskih i stranih tvrtki podizvođača angažiranih na gradnji luksuznog turističkog kompleksa kojeg azerbajdžanski ulagači podižu na mjestu bivše vojarne.

“Dugovi investitora i glavnog izvođača radova prema nama su milijunski. Do sada ih nismo uspjeli naplatiti, niti uz brojne požurnice i prijetnje angažiranjem ugovorene međunarodne revizije.

Azmont i Pizzarotti međusobno prebacuju odgovornost za to što nam ne plaćaju davno završene radove za koje su uredno prihvatli i potpisali sve fakture.

Time oni ugrožavaju normalno poslovanje ne samo naše, već i više drugih tvrtki iz Srbije, Crne Gore, Turske i još nekoliko država koje su za njih radile ili još rade kao podizvođači u Crnoj Gori“, rekao je Vijestima jedan od poduzetnika čija kompanija potražuje značajne iznose od Azmonta i Pizzarottija.

Iz ureda se nitko ne javlja

Iz Azmonta su prošlog mjeseca podgoričkom listu opovrgli da imaju bilo kakvih dugova prema tvrtkama angažiranim na projektu Portonovi.

“Kompanija Pizzarotti je samostalan poslovni subjekt i mi nemamo uvid u njihove financije. U ovom trenutku nije pokrenut niti jedan sudski ili arbitražni postupak u vezi s ugovorima. Kompanija nema dug prema ni jednoj kompaniji niti podizvođaču radova”, tvrde u Azmontu.

68

milijuna eura uspjela je naplatiti CG tvrtka Bemax za radove u Kumboru

Međutim, Vijesti ni nakon gotovo mjesec dana nisu dobile odgovore na pitanja upućena menadžmentu crnogorske tvrtke kćeri Pizzarottija, kompaniji Pizzarotti Montenegro iz Herceg Novog. Ta kompanija, koja je od 2015. glavni izvođač radova, nema svoju web stranicu i e-mail adresu u Crnoj Gori, već samo fiksni telefon ureda u Herceg Novom na koji se nitko ne javlja.

Pizzarotti Montenegro inače nema financijskih problema i prošle godine ostvario je dobit od 15,9 milijuna eura, a ukupna neraspoređena dobit iznosi 26,2 milijuna eura.

Među rijetkim podizvođačima koji su uspjeli naplatiti potraživanja, prema saznanjima Vijesti, je podgorički Bemax, najveća crnogorska građevinska kompanija. Bemax u Kumboru radi od početka 2013. kada je obavio rušenje i uklanjanje objekata bivše vojarne vrijedno 7,65 mil. eura, a kasnije je obavio razne radove vrijedne 61,5 mil. eura.

Kreću parnice i arbitraža

Iako iz Azmonta tvrde da radovi na kompleksu Portonovi ne kasne u odnosu na planiranu dinamiku, dokumenti u koje su Vijesti imale uvid pokazuju suprotno. Azmont je tvrtki Pizzarotti Montenegru prije nekoliko mjeseci naplatio velike penale zbog kašnjenja ili neadekvatno izvedenih radova.

Talijanska kompanija je potom cijelu obvezu na ime penala prebacila na desetak crnogorskih i stranih kompanija podizvođača, svakoj u skladu s obujmom poslova, a udio u plaćanju penala kreće se od nekoliko tisuća, do nekoliko stotina tisuća eura.

S druge strane, pitanje neplaćanja podizvođača dovelo je do toga da su neke od njih pred crnogorskim sudovima već pokrenule parnice protiv Pizzarottija i Azmonta, dok se drugi dio nezadovoljnih tvrtki okrenuo međunarodnoj arbitraži. Također, zbog pandemije koronavisusa Azmont je otvaranje hotela One&Only Portonovi odgodio za 1. listopad ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close