Austrijski OMV najavio prodaju 120 benzinskih postaja u Sloveniji

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2021. u 22:01
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

bog pandemije koronavirusa prošle godine prodaja i dobit OMV-a pali su za oko trećinu u odnosu na 2019. godinu.

Austrijska energetska kompanija OMV objavila je da namjerava prodati slovenski dio tvrtke, u sklopu optimizacije poslovanja i restrukturiranja, prenijeli su slovenski mediji.

Prema riječima Rainera Seelea, direktora OMV-a, kompanija se želi riješiti tvrtke u Sloveniji u sklopu šireg restrukturiranja i optimizacije poslovanja, nakon što su joj prošle godine, zbog krize vezane uz pandemiju koronavirusa, prodaja i dobit pali za oko trećinu u odnosu na 2019. godinu, te zato što OMV u Sloveniji na svojim crpkama ne prodaje svoj benzin i dizel gorivo. OMV je sa 120 benzinskih postaja drugi najveći distributer naftnih derivata u Sloveniji, nakon ljubljanskog Petrola koji ih ima oko 300.

Kupac Mol ili Lukoil?

Petrol prema europskim pravilima tržišnog natjecanja ne može preuzeti OMV-ove postaje jer bi postao monopolist na relativno malom tržištu, a nagađa se da bi potencijalni kupac OMV-ova udjela mogli biti mađarski Mol i ruski Lukoil koji već imaju manje tržišne udjele na slovenskom  tržištu.

OMV je prisutan u Sloveniji od 1992. godine, kada je zajedno s bivšim Istrabenzom i tvrtkom Ina osnovao OMV Istrabenz, kupivši njihovu distribucijsku mrežu.

OMV ima benzinske postaje u Sloveniji pod markama OMV, Eurotruck, Avanti i Diskont. 
Najavljena prodaja benzinskih postaja u Sloveniji, zajedno s prodajom jedinice za proizvodnju gnojiva kemijske podružnice Borealis, dio je plana kojeg je kompanija usvojila u ožujku prošle godine, a koji predviđa prodaju imovine vrijedne dvije milijarde eura. 
OMV također obnavlja svoju poslovnu strategiju u svjetlu promjena u poslovnom okruženju. Rainer Seele je tako najavio da će kompanija napustiti planove za povećanje proizvodnje i prerade nafte i usredotočiti se na kemijske proizvode. 
Ako se do sada namjeravalo povećati proizvodnju nafte na 600.000 barela dnevno u srednjem roku, ti planovi su smanjeni. Prema najnovijim prognozama, proizvodnja će iznositi 480.000 do 500.000 barela dnevno. 
U međuvremenu, OMV će ubuduće više pozornosti posvetiti ​​kemijskim proizvodima jer automobilska industrija također sve više pokušava smanjiti emisije ispušnih plinova.

“Kemijski proizvodi bit će sve potrebniji u svijetu s nižim emisijama ugljika”, dodao je Seele.

Napustili Hrvatsku i BiH

OMV je prošle godine zabilježio neto dobit od 1,3 milijarde eura, što je 25 posto manje nego godinu ranije. Istovremeno je ostvario 16,6 milijardi eura prihoda, što je 29 posto manje u odnosu na 2019. godinu. Operativna dobit pala je za 71 posto, na 1,1 milijardu eura.

Prije toga, 2011. godine, OMV je najavio napuštanje Hrvatske. Dvije godine kasnije, Crodux Derivati preuzeli su 62 benzinske postaje OMV-a i ured u Zagrebu. Hrvatska podružnica austrijske nafte kompanije OMV Hrvatska prodana je tvrtki Crodux Derivati u veljači 2013. ove godine, a krajem ožujka Croduxovo je preuzimanje odobrila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Kako je tada priopćeno iz OMV-a, sva 63 zaposlenika bivše podružnice trebala su nastaviti raditi za novog vlasnika. Također je navedeno kako su se obje kompanije dogovorile oko toga da ne otkriju cijenu po kojoj je Crodux preuzeo OMV-ovu podružnicu u Hrvatskoj.

U skladu s potpisanim ugovorom, bivše OMV-ove benzinske postaje postupno su, kroz šest mjeseci, trebale promijeniti naziv u Crodux Derivati.

Tvrtka Crodux derivati bila je tada dio grupe Crodux Plin, u vlasništvu Ivana Čermaka.

Osim iz Hrvatske, OMV se povukao i s tržišta BiH, gdje je svoju podružnicu prodao Naftnoj industriji Srbije (NIS), također u veljači 2013. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close