Austrijska grupa S&T preuzima Iskratel iz Kranja za 37,5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. srpanj 2020. u 22:00
Iskratel kao članica S&T grupe zadržat će svoj identitet i robnu marku/Pixabay

Osim kupoprodajne cijene od 37,5 milijuna eura, ugovor predviđa i varijabilni dio koji ovisi o poslovnom učinku u sljedeće tri godine

Iskratel iz Kranja, koji već neko vrijeme traži strateškog partnera dobio je austrijskog vlasnika. Globalna tehnološka kompanija S&T iz Linza potpisala je sporazum o preuzimanju 100% udjela u kranjskoj grupi. Očekuje se da će posao vrijedan 37,5 milijuna eura biti zaključen najesen nakon dobivanja svih potrebnih dozvola.

Iskratel grupa, koja je 2019. završila s prihodima od 115 milijuna eura, kao članica S&T grupe zadržat će svoj identitet i robnu marku. Osim kupoprodajne cijene od 37,5 milijuna eura, ugovor predviđa i varijabilni dio koji ovisi o poslovnom učinku u sljedeće tri godine, objavio je Iskratel.

Dvije kompanije vide brojne sinergije koje će nastati spajanjem, posebno kada je riječ o 5G mreži, rješenjima za Industriju 4.0, na područjima digitalne transformacije industrijskih vertikala i sljedeće generacije optičkih širokopojasnih mreža, te na području proizvodnje elektroničkih krugova (EMS). Također vide mogućnosti u jačanju prodajne mreže u regiji Adriatic i istočnoj Europi te širenju na tržišta zapadne Europe.

Kako kažu u Iskratelu, strateški partner “omogućit će daljnji rast i razvoj te provedbu dugoročne poslovne strategije kompanije sa 900 zaposlenika, s vlastitim razvojnim i proizvodnim pogonima te proizvodima i rješenjima, koja je prisutna u više od 50 zemalja”.

Željko Puljić, predsjednik Uprave Iskratela, napisao je u priopćenju da je grupa postavila vrlo jasnu i ambicioznu poslovnu strategiju koja će se provoditi puno brže i lakše kroz prepoznate sinergije sa S&T-om.

“Prepoznajemo sinergiju u povezivanju znanja i inovacija, zajedničkom razvoju i resursima i jačoj prodajnoj mreži. Uz brži razvoj i širenje portfelja, posebno u područjima industrijskog interneta stvari, 5G rješenjima, sigurnim i pametnim zajednicama i virtualizaciji pristupnih i komunikacijskih mreža dugoročno ćemo biti uspješniji i fleksibilniji “, rekao je Puljić.

Hannes Niederhauser, dodao je da će se Iskratelova EBITDA povećati za više od 10% u sljedeće dvije godine. S&T zapošljava oko 4900 ljudi i posluje u 32 zemlje širom svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close