Austrijanci žele graditi regionalni reciklažni centar u CG

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2021. u 22:00
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Predstavnici austrijskih kompanija Alba Group i Interseroh prikazali su u Nikšiću koncept i strukturu suvremene cirkularne ekonomije

Alba Group i tvrtka Interseroh iz Austrije zainteresirani su za gradnju regionalnog reciklažnog centra u Crnoj Gori. Predstavnici tih kompanija predstavili su u Nikšiću koncept i strukturu suvremene cirkularne ekonomije u Crnoj Gori, javlja portal eKapija.

Kako je priopćenoo iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, predstavnici tog resora i općina Nikšić, Budva, Kotor, Tivat, Šavnik, Plužine, Žabljak i Herceg Novi sastali su se s vodstvom Alba Groupa i tvrtke Interseroh, koji se bave cirkularnom ekonomijom, s posebnim naglaskom na područje upravljanja otpadom, s ciljem izgradnje jedinstvenog reciklažnog centra kojim bi se riješio problem otpada u tim općinama.

Kako je u prezentaciji naveo Franz Sauseng, direktor Interseroha, tvrtka bi prikupljala otpad, transportirala ga do postrojenja, sortirala, a zatim i reciklirala. Sav logistički i financijski teret snosi tvrtka, i jedino je što bi u cijelom tom procesu morale obaviti općine nabava odgovarajućih kontejnera za selektivno sortiranje otpada.

“Problem otpada jedan je od gorućih problema s kojim se suočavamo, a od izuzetnog nam je značaja njegovo rješavanje, posebno u svjetlu naše brže integracije u EU. Ono što su predložili iz austrijske kompanije zvuči obećavajuće, ali nužno je razmotriti sve ponude, detalje, pravila i procedure, kao i da dobijemo suglasnost od općina, prije nego što donesemo konačnu odluku”, izjavio je Dušan Bugarin, v.d. direktora Direktorata za ekologiju Ministarstva ekologije.

Marko Kovačević, predsjednik Općine Nikšić, također smatra da je prijedlog austrijskih kompanija prihvatljiv.

“Sagledali smo sve mogućnosti i vidjeli da bi to bilo nešto što bi najmanje bilo na teret općine i naših građana, a što bi osim rješenja problema odlaganja otpada i samog reciklažnog centra dovelo i neke nove investitore koji bi se bavili preradom onog što bi u reciklažnom centru ostalo kao proizvod”, rekao je Kovačević.

Dušan Bugarin je dodao da bi trebalo što brže i što učinkovitije djelovati, zajedno s Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i ostalim općinama koje bi bile uključene u projekt.

Komentirajte prvi

New Report

Close