ASA osiguranje pripaja Central osiguranje, nastaje novi tržišni lider

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2022. u 22:00
Izvanredne skupštine dioničara dva osiguravajuća društva na kojima će se odlučiti o pripajanju održat će se 15. srpnja/PD

Izvanredna skupština Central osiguranja iz Sarajeva sazvana je za 15. srpanj.

ASA osiguranje pripojit će Central osiguranje nakon što odluku o tome donesu skupštine dioničara dva osiguravajuća društva.

Izvanredna skupština Central osiguranja iz Sarajeva sazvana je za 15. srpanj, kada bi se trebala donijeti odluka o reorganizaciji, odnosno pripajanju ASA osiguranju i brisanju društva Central osiguranje.

Za isti dan je zakazana i izvanredna skupština dioničara ASA osiguranja na čijem dnevnom redu je donošenje odluke o reorganizaciji pripajanjem, javlja Indikator.ba.

Pripajanjem će prestat postojati Central osiguranje, koje nije dugo poslovalo.

Kompanija je osnovana u lipnju 2016., a njegovi osnivači bili su Visoka škola CEPS-Centar za poslovne studije Kiseljak i Centar gradnja iz Širokog Brijega.

U nekoliko godina kompanija ostvaruje brzi rast poslovanja, da bi je početkom 2012. preuzeo ASA Finance kupovinom 86,48 posto udjela za 25,6 milijuna KM (oko 13 mil. eura).

Spajanjem dva brzorastuća osiguravajuća društva doći će do velikog iskoraka u procesu konsolidacije sektora osiguranja, što će rezultirati liderskom pozicijom na tržištu.

Naime, ASA osiguranje i Central osiguranje su 2021. bili sedmi i osmi najveći osiguravatelji, ali će njihova konsolidrana premija nadmašiti ostale sudionike na tržištu gledno pojedinačno. Ipak, ukupno gledajući lideri na bosanskohercegovačkom tržištu su osiguravajuća društva hrvatske Agram grupe u kojoj su Adriatic osiguranje i Euroherc osiguranje.

Početkom ove godine kompanija ASA Finance povećalo je vlasnički udio u Central osiguranju na 95 posto nakon transakcije vrijedne 3 milijuna maraka.

Preostalih 5 posto udjela drži CEPS – Centar za poslovne studije Kiseljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close