ArcelorMittal Zenica trajno obustavlja rad Koksare

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Kompanija indijskog diva u BiH lani je ostvarila gubitak od 159 milijuna KM.

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je prošlog mjeseca najavljeno, sutra će trajno obustaviti rad koksare.

Proces obustave rada Koksare, kako ste istaknuli u obavijesti, planiran je za kraj travnja, kada će prestati izgaranje akumulatora.

Bez opasnosti za okoliš
“Očekujemo da će interventne baklje biti upaljene do 25. travnja u ponoć, kada bi proizvodnja koksnog plina trebala potpuno prestati. Taj proces je u skladu s propisanim procedurama za takve slučajeve i ne predstavlja opasnost za radnike Tvornice, niti građanima grada. Stoga obavještavamo građane Zenice da je za vrijeme pražnjenja koksara moguća emisija iz ovog izvora svakih 40 minuta, što je uobičajeno u ovoj situaciji, te unaprijed zahvaljujemo građanima na razumijevanju”, ističu iz AMZ-a.

Tvrtka je, napominju, poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi se navedeni proces odvijao sigurno i uz minimalan utjecaj na okoliš.

“Važno je naglasiti da će nakon zaustavljanja rada koksne baterije ukupne emisije tvornice u Zenici biti smanjene na najnižu razinu od početka njenog rada, koji je započeo prije 132 godine. ArcelorMittal Zenica će nastaviti smanjivati ​​svoj utjecaj na okoliš i poslovati u skladu sa zahtjevima okolišne dozvole. Istovremeno, kompanija će uložiti maksimalne napore kako bi osigurala dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici”, poručili su iz AMZ-a.

Izvršni direktor Nikhil Mehta nedavno je rekao da je zatvaranje Koksare težak udarac za tvrtku. Koksara je zapošljavala ukupno 200 radnika.

Loši rezultati
Arcelor Mittal prošle je godine zabilježio neto gubitak od 159 milijuna KM. Neto dobit u 2022. godini iznosila je 41 milijun KM, a u 2021. godini više od 200 milijuna KM. Akumulirani gubici na kraju 2023. godine iznose 201 milijun KM, što predstavlja smanjenje kapitala društva za 45 posto.

Otprema gotovih proizvoda lani je bila na najnižoj razini u posljednjih četrnaest godina, zbog 12 posto manje potražnje u odnosu na prethodnu godinu; kao i povećanje cijene električne energije za 20 posto, što za posljedicu ima dodatne godišnje troškove od četiri milijuna KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close