ArcelorMittal u BiH u problemima zbog pada cijene čelika

Autor: Poslovni dnevnik , 04. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Posluju otežano zbog činjenice da je cijena građevinskog čelika snižena 50%.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u svom kabinetu sa predstavnicima ArcelorMittala.

Sastanku su prisustvovali direktori kompanija ArcelorMittal Zenica i ArcelorMittal Prijedor Mekta Nikhil i Mladen Jelača.

Nova rješenja
Predstavnici tvrtke ArcelorMittal upoznali su ministra s poslovanjem tvrtke u Prijedoru, istaknuvši da je u ovom trenutku poslovanje tvrtke u Bosni i Hercegovini otežano zbog velikih poremećaja na tržištu čelika, kao i činjenice da je cijena građevinskog čelika kojeg proizvodi ArcelorMittal Zenica snižena za pedeset posto.

Također, izvijestili su ministra da su u tijeku istraživanja ležišta “Vidrenjak” te da rezultati za sada nisu zadovoljavajući. Kako su istaknuli, nastavit će se dalje istraživati ​​mogućnosti nekih tehnoloških rješenja koja bi omogućila iskorištavanje rude s ovog lokaliteta.

Što se tiče ležišta “Ljubija”, istakli su da je ono spremno za eksploataciju, ali da ne mogu pristupiti opsežnijoj eksploataciji zbog poremećaja u finalnoj preradi željezne rude u Zenici.

Ministar Đokić je izrazio spremnost za dalju saradnju sa ArcelorMittalom. Zajednički je konstatirano da je ova suradnja prethodnih godina bila vrlo značajna i korisna. Ministar je posebno istaknuo značaj pozicije državnog poduzeća “RŽR”, koje je dio kompanije ArcelorMittal Prijedor. Prema njegovim riječima, potrebno je i dalje raditi na harmonizaciji odnosa kompanije “RŽR” i kompanije ArcelorMittal u zajedničkom poduzeću ArcelorMittal Prijedor.

Cijene čelika pale su prošloga tjedna na najnižu razinu u tri godine, a razlozi pada leže na kineskom tržištu,

Faktor Kine
Dugotrajna kriza u kineskom sektoru nekretnina najveći je teret za cijene, navodi istraživačka tvrtka sa sjedištem u Londonu u bilješci objavljenoj u utorak (29. kolovoza). Ali napori Pekinga da potakne gospodarstvo nakon slabog oporavka od pandemije vjerojatno neće učiniti više od pukog zaustavljanja pada na tržištu nekretnina.

Kina je smanjila proizvodnju u svakoj od posljednje dvije godine nakon što je proizvodnja premašila milijardu tona i planira to ponovno učiniti 2023. Proizvodnja će također vjerojatno pasti sljedeće godine 

Komentirajte prvi

New Report

Close