ArcelorMittal je privremeno obustavio proizvodnju u Zenici

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Od 2021. godine cijena koksnog ugljena porasla je za 300 posto, cijena električne energije
je porasla za 44 posto, a cijena prirodnog plina za 80 posto.

Kompanija ArcelorMittal Zenica privremeno je obustavila proizvodnju, zbog loših uvjeta koji vladaju na tržištu čelika, priopćeno nam je iz ove kompanije.

U priopćenju navode da je nakon pomnog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, dana 11. studenoga 2023. godine privremeno obustavljen rad Visoke peći, nakon čega je proizvodnja sukcesivno obustavljena iu ostalim pogonima.

Rastuća neizvjesnost
“Proizvodnja u Valjaonicama obustavljena je 2. studenog 2023. ArcelorMittal Zenica namjerava nastaviti s normalnim radom čim se potražnja oporavi na razinu koja omogućava održivo poslovanje. Europsko tržište čelika trenutno je u padu, uz trenutno smanjenje potrošnje čelika u EU počevši od drugog tromjesečja 2022., zbog sukoba u Ukrajini, neviđenog rasta cijena energije, troškova proizvodnje i inflacije, a sve to usred rastuće ekonomske neizvjesnosti.

Uvjeti potražnje značajno su se pogoršali u drugoj polovici 2023., a ovaj negativni ciklus je očekivan nastaviti, potaknuta kontinuiranom gospodarskom nesigurnošću kao posljedicom visoke inflacije”, priopćila je tvrtka.

S druge strane, navode i da se ArcelorMittal Zenica od sredine prošle godine počeo suočavati s problemima u poslovanju, zbog globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina. “Od 2021. godine cijena koksnog ugljena porasla je za 300 posto, cijena električne energije je porasla za 44 posto, a cijena prirodnog plina za 80 posto.

Troškovi željezničkog prijevoza također su porasli za 25 posto od 2021. godine. U istom razdoblju, sadržaj željeza u rudi iz rudnika koji opskrbljuju ArcelorMittal Zenica pao je sa 53 posto na 47 posto, što znači da se mora kupiti više rude za istu proizvodnju čelika.

Osim toga, prodajne kvote na tržištu EU su ograničene, zbog zaštitnom režimu koji je nametnula EU, a suočeni su i s jeftinim uvozom čeličnih proizvoda iz Turske, proizvedenih u elektrolučnim pećima koje koriste staro željezo”, navodi se u priopćenju, pojašnjavajući da je u svemu tome, u posljednje tri godine, plaće radnika su zbog inflacije porasle za 32 posto.

Svi ovi čimbenici, kažu, zajedno izravno utječu na sposobnost ArcelorMittala Zenica da konkurentno proizvodi čelik kroz integriranu proizvodnju, što dovodi do privremene pauze u proizvodnji.

“Naravno, to se odrazilo i na našeg dobavljača željezne rude, jer je ArcelorMittal Zenica u periodu obustave proizvodnje zaustavio isporuku rude iz prijedorskih rudnika”, kazali su.

Isporuke energije
Što se tiče isporuke toplinske energije gradu Zenici, iako je rad Visoke peći obustavljen, kažu da to nije upitno.

“Toplana Zenica radi na plin visokih peći i koksni plin, koji su nusproizvodi proizvodnog procesa ArcelorMittala Zenica. Postrojenje može raditi i na prirodni plin. Prihvaćajući našu društvenu odgovornost, opskrba grada toplinskom energijom neće biti prekinuta. obustavljena, a prirodni plin će se koristiti za grijanje grada za vrijeme obustave proizvodnje u ArcelorMittal Zenica, unatoč dodatnim gubicima koji će iz toga proizaći”, zaključili su iz AMZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close