Arapska tvrtka kupila tvornicu vode za 3,4 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2022. u 06:44
Ovo je bio treći pokušaj prodaje pogona za opskrbu grada vodom u posljednja dva mjeseca/Pixabay

Tvrtka Pannonian Water registrirana je u Srbiji 3. studenoga prošle godine. Vlasnik tvrtke je EmSerb Water iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zrenjaninska Tvornica vode prodana je beogradskoj tvrtki Pannonian Water za 417 milijuna dinara (oko 3,4 mil. eura), potvrdio je za Danas javni izvršitelj Dragan Nikolić.

Božo Dalmacija, stručnjak za vodoopskrbu Vojvodine, kaže da mu nije poznata tvrtka Pannonian Water.

“Morat će dosta uložiti da bi osigurali puni kapacitet tvornice jer je ona dok je radila, a zna se da ne radi već duže vrijeme, imala kapacitet koji nije dovoljan za Zrenjanin. Isporučivala je 200 litara u sekundi, a potrebno je barem 350, tako da će ulaganja biti oko sedam ili osam milijuna eura”, rekao je Dalmacija.

Tvrtka Pannonian Water registrirana je u Srbiji 3. studenoga prošle godine. Vlasnik tvrtke je EmSerb Water iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Isti vlasnik ima i tvrtku Begej Water, osnovanu u travnju 2021. Preko te tvrtke arapski Mettito gradi tvornicu otpadne vode. Mettito je u Srbiju došao krajem lipnja prošle godine i u tvrtku je unio oko 720.000 eura.

Zrenjaninska Tvornica vode od osnivanja je više puta mijenjala vlasničku strukturu. Većinski je vlasnik, upisan u privredni registar Srbije, tvrtka SAR sa 65 posto udjela. Ona je u vlasništvu dvije izraelske tvrtke – Rimon i Avital Group.

Ovo je bio treći pokušaj prodaje zrenjaninskog pogona za opskrbu grada vodom preko izvršitelja u posljednja dva mjeseca, a uime naplate potraživanja Erste banke kao vjerovnika.

Prva prodaja organizirana je početkom prosinca 2021. i na njoj nije bilo zainteresiranih kupaca. Druga prodaja održana je za 24. prosinca za 50 posto procijenjene vrijednosti tvornice.

Inače, u Zrenjaninu je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće i pripremanje hrane 20. siječnja 2004. Sanitarni inspektor zabranio je korištenje vode zbog prevelikih količina metala arsena opasnog po zdravlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close