Arapi dobili 10.000 ha zemljišta na korištenje, a tvrtka u minusu četiri godine

Autor: Poslovni dnevnik , 26. listopad 2021. u 08:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Za zemljište u Karađorđevu Vojna ustanova Morović trebala je dobivati 20 posto godišnje ostvarene dobiti, ali joj nije uplaćeno ništa.

Prije sedam godina država Srbija je s tvrtkom Al Rawafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) potpisala sporazum kojim je osnovana zajednička kompanija u kojoj strani partner ima 80 posto vlasničkog udjela i kojoj je dano na raspolaganje više od 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini.

Plan je bio da kompanija za početak uloži 115 milijuna eura, izgradi sustave za navodnjavanje i donese dobit i državi.

“Za državu ovdje imamo čist plus i to ogroman plus u odnosu na ono što smo imali“, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, u srpnju 2014., nakon što je potpisan sporazum.

Izravne pogodbe za zemljište

To se, međutim, nije dogodilo, sudeći prema financijskim izveštajima emiratske tvrtke koja je poslednje četiri godine završila u velikom minusu, piše Danas.

Tako je prošlu godinu tvrtka Al Rawafed Srbija, koja je prema podacima Agencije za privredne registre krajem 2020. imala 138 zaposlenih, završila s neto gubitkom od 63,9 milijuna dinara (525,5 tisuća eura), a godinu ranije minus je bio veći od 268 milijuna dinara (oko 2,2 mil. eura).

Novoosnovana tvrtka Al Rawafed Srbija dobila je u zakup više od 10.400 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je 3500 u Karađorđevu, koje je dotad koristila Vojna ustanova (VU) Morović, dok su zemljište u sklopu Karađorđeva koristili domaći farmeri, koji su zakup plaćali po tržišnoj cijeni od 420 do 430 eura po hektaru. Al Rawafed je ugovorom zemljište u zakup dobio po cijeni od 250 eura po hektaru.

80

posto vlasničkog udjela u zajedničkoj kompaniji s državom Srbijom ima tvrtka iz Emirata

Usto, emiratska tvrtka je izravnom pogodbom kupila i 2200 hektara zemljišta AD Bačka Sivac za 7000 eura po hektaru, te još 400 hektara zemljišta za 10.000 eura po hektaru, a izravnom pogodbom dobili su na korištenje i 4300 hektara poljoprivrednog zemljišta u Kuli.

Prema ugovoru, Al Rawafed ima pravo na 80 posto dobiti, a zemljište koje uzima u zakup prvih 10 godina plaća se 250 eura po hektaru, ali u narednih 10 godina može se prilagođavati stopi inflacije, s tim da ne smije prijeći iznos od 370 eura. Predviđeno je i da se važenje ugovora od 20 godina automatski može produžiti na još 20 ako se ispuni početni investicijski plan, odnosno ako Arapi ulože 115 milijuna eura.

Međutim, ugovor predviđa i da ako ne budu ispunjeni preduvjeti za ulaganje, što znači da se ne osigura vodna dozvola, upis u katastar, infrastruktura – obveza investiranja će se smatrati ispunjenom i ako tvrtka nije uložila ništa.

Dobili novog vlasnika

Također, Al Rawafed Srbija je trebao isplaćivati VU Morović 20 posto godišnje ostvarene dobiti, ali o tome nema podataka. Naime, osim zemljišta, VU Morović u Karađorđevu ima i ergelu, ugostiteljske objekte i lovište. Budući da Arapi posluju s minusom posljednje četiri godine odgovor na pitanje plaća li Al Rawafed Srbija Ministarstvu obrane svoje obveze sam se nameće, zaključuje Danas.

Posljednje informacije o tome dao je prije četiri godine Zoran Đorđević, tadašnji ministar obrane, koji je na pitanje Insajdera o tome koliko je tvrtka Al Rawafed Srbija platila državi rekao “nisu platili još”. Insajder je objavio da je prihod tvrtke za dvije godine iznosio 1,5 milijuna eura, a da VU Morović nije uplaćeno ništa.

Od prije dve godine kompanija Al Rawafed, s kojom je država potpisala ugovor, više nije vlasnik tvrtke u Srbiji jer je središnjicu u Abu Dhabiju kupila tamošnja tvrtka Elite Agro LLC, koja se bavi poljoprivredom, tj. uzgojem žitarica.

Komentirajte prvi

New Report

Close