Amerikancima je važna izgradnja plinovoda kroz BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 18. siječanj 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Riječ je o projektu izgradnje plinovoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. No, projekt je kamen spoticanja između koalicijskih partnera u Federaciji BiH.

Američki državni tajnik Antony Blinken uputio je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću u kojem ga poziva da izvrši pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prestane s opstrukcijom izgradnje Južna interkonekcija.

Riječ je o projektu izgradnje plinovoda između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. No, projekt je kamen spoticanja između koalicijskih partnera u Federaciji BiH.

Naime, HDZ BiH zatražio je formiranje nove tvrtke koja bi upravljala i Južnom interkonekcijom, umjesto BH-Gasa.

Dakle, slično kao što u FBiH postoje dvije elektroprivrede, dva telekoma itd. S druge strane, strane iz Sarajeva inzistiraju da plinovod bude nadležan za BH-Gas. Amerikancima je ovaj plinovod važan jer bi smanjio ovisnost naše zemlje o ruskom plinu, povećao energetsku sigurnost, te poduzeo korake prema postupnom ukidanju ugljena.

Ali iz drugog razloga. Izgradnjom projekta omogućilo bi se da Bosna i Hercegovina u budućnosti troši američki plin koji brodovima u ukapljenom stanju stiže na nedavno izgrađeni terminal na otoku Krku u Hrvatskoj, odakle se distribuira diljem Europe.

Južna interkonekcija plinskih transportnih sustava Hrvatske i Bosne i Hercegovine na relaciji Zagvozd – Imotski – Posušje – Tomislavgrad – Zenica s krakom za Mostar ima strateški značaj za sigurnost opskrbe Bosne i Hercegovine, budući da trenutno ovisi samo o jedan ulaz u plinski transportni sustav, i to iz Srbije, preko Republike Srpske.

Projekt osigurava diverzifikaciju pravaca i izvora opskrbe (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda i ostalih opskrbnih pravaca koji idu kroz Republiku Hrvatsku) te daljnju plinofikaciju BiH, što će rezultirati u povećanju tranzita prirodnog plina kroz Republiku Hrvatsku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close