Amerikanci preuzeli manjinske udjele u dvije tvrtke namjenske industrije iz susjedne države

Autor: Poslovni dnevnik , 17. travanj 2024. u 09:41
Foto: SHUTTERSTOCK

Američka kompanija Regulus Global početkom tjedna preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojanskog Binasa.

Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa. Prema informacijama portala Istraga.ba, ova američka kompanija stoji iza transakcije obavljene u ponedjeljak na Sarajevskoj burzi.

“Na Slobodnom tržištu – ST1 ostvaren je promet od 14.314.078,20 KM dionicama izdavatelja Pretis (simbol UNPRRK1), u sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 dionica. Cijena ovog emitenta iznosila je 10,20 KM”, priopćeno je u ponedjeljak u službenom izvješću sarajevskog Meringa.

Razgranata djelatnost
Prema istrazi, riječ je o dionicama čiji su formalni vlasnici do sada bili fondovi iz Bosne i Hercegovine. I nakon ovog stjecanja dionica Federacija ostaje većinski vlasnik Pretisa. Prema službenim podacima dostupnim na Sarajevskoj burzi, Federacija posjeduje 51 posto dionica Pretisa. Osim udjela u Pretisu, ovi fondovi su prodali i svoje udjele u bugojanskom Binasu.

“Na Slobodnom tržištu – ST3 ostvaren je promet od 531.511,50 KM dionicama izdavatelja Binas (simbol UBNSRK2); u sklopu devet transakcija prometovano je 81.771 dionica. Tečaj ovog emitenta iznosio je 6,50 KM”, priopćeno je sa Sarajevske burze.

Regulus Global LLC registriran je u američkoj državi Virginia, a njezin je spektar djelatnosti vrlo širok. “Mi se bavimo svime, od obavještajnog softvera do vojnih sustava, uključujući opremu sukladnu ITAR/AECA.

Snažan rast izvoza

Izvoz oružja iz BiH je u prvom tromjesečju 2024. veći gotovo tri puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Specijalizirani smo za usklađivanje sposobnosti stranih vojski i agencija za provođenje zakona saveznika SAD-a s njihovim američkim kolegama, pružajući vrhunsku opremu i najbolje prakse za provedbu i održivost. Regulus posluje u više od 70 zemalja diljem svijeta”, navodi se na web stranici Regulus Global LLC.

Namjenska industrija BiH najviše proizvoda, ukupne vrijednosti 21 milijun KM, plasira na tržište Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega slijedi izvoz u Slovačku u iznosu 19.106.605 KM. Već je poznato da je namjenska industrija u BiH u prošloj godini ostvarila rekordan rezultat.

Snažan iskorak
BiznisInfo.ba donosi pregled prihoda i dobiti za prošlu godinu vodećih kompanija u ovom sektoru u Federaciji BiH, iz kojeg se vidi da je većina ostvarila veliki napredak u 2023.

Prihodi Igmana u prošloj godini porasli su za oko osam milijuna KM na gotovo 134 milijuna, ali je dobit blago smanjena na 2,7 milijuna. U usporedbi s drugim kompanijama, ali i uzimajući u obzir visinu prihoda, zarada kompanije je skromna.

Ova kompanija je lider po broju zaposlenih u ovom sektoru, na kraju prošle godine imala ih je 1.432. Sarajevski Pretis prošle godine je povećao prihode za oko 22 milijuna KM na 76 milijuna, i gotovo udvostručio dobit na oko 11 milijuna KM.

Goraždanski Unis Ginex iza sebe ima sjajnu godinu. Tvrtka je povećala prihode za oko 16 milijuna na 78,5 milijuna, dobit je narasla na 19 milijuna maraka.

Pobjeda Technology Goražde također je uspješno rasla, jedna je od rijetkih privatnih tvrtki u ovom sektoru koja je ostvarila prihode od 73 milijuna KM u prošloj godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close