Amerikanci dostavili novu ponudu za kupovinu Tvornice glinice Birač

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Ronald Zapletal, jedan od osnivača američke kompanije AluChem, sada je spreman kupiti sva priznata potraživanja zvorničkog proizvođača glinice u stečaju preko nove tvrtke Catalist Recyclers, ali da dobije imovinu Birača bez ikakvih opterećenja.

Ronald Zapletal, jedan od osnivača američke kompanije AluChem, koja je bila zainteresirana za kupovinu potraživanja Tvornice glinice Birač u stečaju, dostavio je novu ponudu u kojoj je naveo da je spreman kupiti sva priznata potraživanja zvorničke tvornice, ali da dobije imovinu bez ikakvih opterećenja, doznaje portal Capital.

U dopisu upućenom Lazi Đurđeviću, stečajnom upravitelju Birača, naveo je da bi potraživanja kupila nova tvrtka Catalist Recyclers, opremljena tehnologijama AluChema i povezanih tvrtki, u većinskom vlasništvu Ronalda Zapletala i njegove uže obitelji.

Catalist Recyclers će se, kako je navedeno u ponudi, financirati iz udjela u kapitalu i kreditnim aranžmanima s lokalnim i međunarodnim razvojnim bankama.

Imovina je pod hipotekom
Zapletal navodi i da se raduje očuvanju postojećeg broja zaposlenih u Alumini, tvrtki kćeri Tvornice glinice Birač, te najavljuje dodatna ulaganja.

O toj ponudi stečajni upravitelj već je obavijestio Odbor vjerovnika i ocijenio da uvjeti koje Amerikanci traže ne mogu biti ispunjeni, jer je poznato da je imovina Birača pod hipotekom i o tome odlučuje sud.

Kompanija AluChem i prije dvije godine dostavila je ponudu za kupovinu potraživanja Tvornice glinice Birač u stečaju. Tada su ponudili 46 milijuna eura za sva priznata potraživanja, a godinu dana kasnije vladi RS, koja je najveći vjerovnik Birača, uputili su pismo namjere u kojem su naveli kako su spremni preuzeti potraživanja svih vjerovnika, osim potraživanja RS.

Njihov prijedlog je bio da se osnuje nova tvrtka koja će upravljati imovinom Birača, a u koju će RS unijeti svoje potraživanje i imati udio od 40 posto, dok će AluChem imati 60 posto. Međutim, vlada RS o toj ponudi nikad se nije izjasnila.

Vlada RS ranije je dobila više ponuda za otkup potraživanja Republike Srpske od Birača. Ponude su dostavljali Batagon International iz Švicarske, Metal Investments Limited iz Velike Britanije, MG Mind iz Mrkonjić Grada i Pavgord iz Foče.

Nakon što je vlada odredila uvjete, Metal Investments povukao je svoju ponudu. Potraživanja su prodana Batagonu, ali novac nikad nije uplaćen, te je taj dogovor propao.

Odlučuje Viši privredni sud
Metal Investments se kasnije vratio tvrdeći da su postigli dogovor s Pavgordom o preuzimanju potraživanja koja imaju prema Biraču. Istovremeno, Pavgord, u vlasništvu Gordana Pavlovića, ušao je u partnerstvo s novosadskim Galensom i planirali su ponuditi vladi RS otkup potraživanja, a kako bi ispunili uvjete kupili su stari hotel Jahorina, a Pavlović International Bank.

I kompanija Boksit iz Milića uputila je vladi RS pismo u kojem je navela da je spremna otkupiti 43 milijuna KM (oko 21,9 mil. eura) potraživanja RS od Birača. Međutim, dosad nijedna od tih kompanija nije kupila potraživanja.

Veliki je problem u stečajnom postupku Birača spor koji se vodi s litvanskom Ukio bankom koja traži da jojm se prizna 155 milijuna KM (oko 79 mil. eura) potraživanja.

Nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku da Ukio banka ima pravo potraživati navedeni iznos naložio je Vrhovnom sudu RS da donese novu presudu, te je taj postupak vraćen Višem privrednom sudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close