Američki AluChem preuzima zvorničku Tvornicu glinice Birač

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2020. u 21:59
GettyImages

Nakon što AluChem isplati potraživanja vjerovnika Birača zatvorit će se stečaj i pokrenuti nova ulaganja.

Američka kompanija AluChem predala je krajem prošlog tjedna vladi Republike Srpske pismo namjere o preuzimanju Tvornice glinice Birač u stečaju u kojem se navodi da su spremni preuzeti potraživanja svih vjerovnika, osim Republike Srpske.

Plan je da se osnuje nova tvrtka koje će upravljati imovinom zvorničkog Birača, u koju će RS unijeti svoje potraživanje i imati udjel od 40%, dok će AluChem imati 60%, doznaje portal Capital.ba.

Prema pisanju portala iz prosinca 2019. AluChem je već pokrenuo registraciju tvrtke u RS koja će otkupiti potraživanja vjerovnika i tako preuzeti Tvornicu glinice Birač. Nakon što AluChem isplati potraživanja vjerovnika Birača, s kojima su već uspješno završeni preliminarni pregovori, ići će se na zatvaranje stečaja, te na nova ulaganja.

Republika Srpska neće Amerikancima prodavati svoja potraživanja, već će za njih dobiti udjel od 40% u novoj tvrtki. O pismu namjere AluChema vlada RS ubrzo bi se trebala izjasniti, tako da bi se nakon prihvaćanja namjere Amerikanaca krenulo u realizaciju cijelog plana.

To je djelomično prošlog petka potvrdio i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a na konferenciji za novinare kada je rekao da postoji finalni dogovor oko Alumine s jednom američko-kanadskom kompanijom. “Ako se ono što smo dogovorili prebaci na konkretan sporazum, to će biti završeno”, rekao je Dodik.

Komentirajte prvi

New Report

Close