Američka kompanija Textron kupila slovenski Pipistrel za 218 milijuna dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2022. u 22:00
Pipistrel se smatra jednim od najvažnijih i najuspješnijih proizvođača električnih zrakoplova/Shutterstock

Proizvođač ultralakih letjelica iz Ajdovščine bit će uklopljen u novu diviziju Textron eAviation, kojoj će u fokusu poslovanja biti razvoj održivih električnih i hibridnih zrakoplova.

Američka kompanija Textron potpisala je ugovor o kupnji Pipistrela, slovenskog proizvođača ultralakih letjelica iz Ajdovščine, zajedno s povezanim tvrtkama u Sloveniji i Italiji.

Amerikanci će Pipistrel uklopiti u svoju novu diviziju Textron eAviation, kojoj će u fokusu poslovanja biti razvoj održivih električnih i hibridnih zrakoplova. Amerikanci će, prema pisanju slovenskih medija, za preuzimanje Pipistrela platiti 218 milijuna eura.

Urbana zračna mobilnost
Pod okriljem Textrona, u čijem sastavu djeluju Beechcraft, Bell i Cessna, Pipistrel će imati veći pristup resursima, tehničkoj i regulacijskoj stručnosti, te globalnoj mreži podrške za prodaju, što će mu omogućiti da ubrza razvoj i certifikaciju električnih i hibridno-električnih zrakoplovnih proizvoda, priopćio je Pipistrel.

Textron, koji je također izdao priopćenje o ugovoru, tvrdi da je posvećen održavanju Pipistrelove robne marke, sjedišta, razvoja te istraživačkih i proizvodnih kapaciteta u Sloveniji i Italiji, te će ulagati u razvoj i proizvodnju Pipistrelovih budućih proizvoda.

Ivo Boscarol, osnivač i izvršni direktor Pipistrela, ostaje manjinski vlasnik kompanije i nastavit će savjetovati i usmjeravati proizvodne planove i strategiju tvrtke još dvije godine kao počasni predsjednik.

Očekuje se da će prodaja biti završena u drugom tromjesečju ove godine, nakon što se za to ispune svi uvjeti, uključujući regulatorna odobrenja.

“Pipistrel stavlja Textron u snažnu poziciju za razvoj tehnologija za održivo zrakoplovno tržište i zrakoplova koji će zadovoljiti široki raspon potreba naših kupaca”, istaknuo je Scott Donnelly, predsjednik i izvršni direktor Textrona, u izjavi objavljenoj na web stranica Textrona.

“Današnja objava podržava Textronovu dugoročnu strategiju da ponudi obitelj održivih zrakoplova za urbanu zračnu mobilnost, opće zrakoplovstvo, teretni promet i specifične zadatke”, dodao je Donnelly.

Prema njegovim riječima, Pipistrel se smatra jednim od najvažnijih i najuspješnijih proizvođača električnih zrakoplova.

“Pod mojim vodstvom, koje traje više od 30 godina, Pipistrelov tim je postigao vodeću poziciju u osobnom, pristupačnom, ekološkom i električnom zrakoplovstvu. Trend i temelji za buduće projekte jasno su postavljeni”, rekao je Ivo Boscarol, dodajući da mu je drago što može svjedočiti ostvarenju svoje vizije i biti aktivno uključen u tvrtku u budućnosti.

Prvi dobili certifikat EU
Među brojim uspješnim poslovima Pipistrel je u listopadu 2015. godine dobio na natječaju ugovor za isporuku 194 letjelice za trening pilota indijskog Ministarstva obrane. Prve su isporuke krenule početkom 2016., a posljednje su bile u rujnu 2019.

“Veliki igrači iz zrakoplovne industrije upozoravali su me da suradnja s Indijom nije moguća i da nikad nećemo realizirati ugovor. Dokazali smo našim klijentima, konkurentima i cijelom svijetu da možemo ispuniti čak i najzahtjevnije ugovore. Ovaj nam je ugovor otvorio brojna vrata”, rekao je tada Boscarol.

Također, Pipistrelov Velis Electro postao je 2020. godine prva potpuno električna letjelica koja je dobila puni certifikat Agencije za sigurnost u zračnom prometu Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close