Ambasada Njemačke: Prekinuli smo četiri projekta s RS-om

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Njemačka je najavila obustavu četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, javlja Anadolija.

Naime, njemačka savezna vlada odlučila je dopustiti da u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti 105 milijuna eura te da se oni sukcesivno završe.

Kako navode iz Veleposlanstva Njemačke u BiH, pozadina ovoga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri. Riječ je o projektima obnove hidroelektrane Trebinje III i IV faza, vjetroelektrane Hrgud i odvodnje otpadnih voda u Gradišci. Posljednji spomenuti projekt je predmet suradnje sa Švicarskom Konfederacijom. Odluka je, kako se navodi, uslijedila kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske iz prosinca 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine.U travnju 2022. Njemačka je Vlada je odlučila prvotno privremeno zaustaviti četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su zaoštravati političku krizu. Njemačka savezna vlada stoga je odlučila da neće ponovno pokrenuti obustavljene projekte. Projekti će se sukcesivno dovršavati sukladno ugovoru. Ova odluka se izričito ne odnosi na druge projekte njemačke razvojne suradnje koji se provode na razini Bosne i Hercegovine ili regije Zapadnog Balkana, pa tako uključuju i Republiku Srpsku, kao i suradnju s civilnim društvom.

“Njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Njemačka je spremna dodatno intenzivirati suradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine”, navode iz Veleposlanstva Njemačke u BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close