Al Dahra do kraja 2022. u Srbiju ulaže 173 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2020. u 15:38
pd

Arapski vlasnik bivšeg PKB-a u prvoj fazi planira gradnju tvornice za preradu stočne hrane, dva kompleksa farmi za smještaj 7500 muznih krava te bioplinska postrojenja.

Kompanija Al Dahra Srbija namjerava do kraja 2022. godine uložiti 173 milijuna eura u izgradnu poljoprivredno-industrijskih kompleksa na područjima beogradskih općina Palilula i Surčin u Pančevačkom ritu. To je navedeno u dokumentima Urbanističkog projekta izgradnje kompleksa tvornice za preradu stočne hrane koja će se graditi u Kovilovu, na prostoru kompleksa nekadašnjeg PKB-a, sada u vlasništvu Al Dahre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše portal eKapija. U zaključku Vlade Srbije donesenom krajem srpnja 2020., a koji je dio projektne dokumentacije, navodi se da će se na temelju trogodišnjeg investicijskog programa kompanije od 2019. do 2022. godine ulaganje u Pančevački rit provoditi fazno, u dvije etape, s ciljem da Al Dahra ispuni preuzetu investicijsku obvezu prema Srbiji u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura.

Struja iz elektrane na bioplin

Planove Al Dahre vlada je u svom zaključku, vodeći računa o visini planiranih investicija i stvaranja novih radnih mjesta za visokostručne mlade kadrove, proglasila investicijom od značaja za Srbiju.U prvoj etapi to znači izgradnju četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, gradnju tvornice za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smještaj ukupno 7500 muznih krava sa štalama i silosima i 15 neovisnih bioplinskih postrojenja, kao i izgradnju kompleksa centra za poljomehanizaciju. Bioplinska postrojenja sastojat će se od postrojenja za proizvodnju bioplina i postrojenja za proizvodnju struje iz bioplina, koji će zajedno činiti elektrane na plin i isporučivati električnu energiju u javnu mrežu. Građevinski radovi u prvoj etapi investicije, kako je navedeno u projektu, započet će u kolovozu ove godine i bit će završeni u listopadu 2021. U drugoj etapi Al Dahra namjerava obnoviti postojeću tvornicu stočne hrane, izgraditi kompleks od 10 hubova, uložiti u infrastrukturu Pančevačkog rita, očistiti i obnoviti postojeće kanalske mreže i izgraditi nove suvremene sustave navodnjavanja i odvodnjavanja, te obnoviti postojeće proizvodne objektu. U zaključku vlade navedeno je da Al Dahra Srbija trenutno ima stočni fond od 6399 krava, s ukupno 17.298 grla, a da je ove godine već ugovorila uvoz 612 vrhunskih junica. Navodi se i da kompanija na području Pančevačkog rita ima 16.700 hektara zemljišta i veliki broj objekata, te da namjerava i infrastrukturno opremiti područje tog dijela općine Palilula.

Dvije linije za stočnu hranu

Investicije su planirane u prigradskim naseljima Besni Fok, Kovilovo, Glogonjski Rit, Jabučki Rit, Dunavac, Padinska Skela i Vrbovski. “Završetkom planiranih ulaganja očekuje se da Al Dahra Srbija formira najsuvremeniji poljoprivredni kompleks u ovom dijelu Europe, na površini od 44.661 hektara”, navodi se u zaključku vlade.

44.661 hektara

ukupno će imati suvremeni poljoprivredni kompleks kada Al Dahra završi investiciju

Kada je reč o izgradnji tvornice za preradu stočne hrane u Kovilovu, urbanističkim projektom kojeg je izradila tvrtka Bauprojekt iz Beograda, predviđeno je da taj kompleks bude izgrađen na 556.608 četvornih metara, a sadržavat će dvije proizvodne hale za dvije procesne linije za proizvodnju stočne hrane postupkom obrade lucerne koja se uzgaja u sklopu poljoprivrednog imanja Al Dahra Srbija, kao i osam skladišta i pratećih objekata. Dodaje se da će stočna hrana proizvedena u tvornici dijelom koristiti izravno za ishranu stočnog fonda Al Dahre Srbija, a dijelom će biti namijenjena tržištu. “Nakon izgradnje tvornice, na većem dijelu katastarske parcele u Kovilovu predviđene za gradnju i dalje će ostati šuma, a planirana je i sadnja zelenog pojasa za zaštitu okoliša oko cijelog kompleksa”, navodi se u projektu.

Komentirajte prvi

New Report

Close