Ako dođe do blokade proračuna, državni službenici mogli bi ostati bez plaća

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2021. u 07:50
Foto: pixabay

Od siječnja država je na privremenom financiranju, što može trajati samo do kraja ovog mjeseca.

Bosna i Hercegovina suočava se s mogućom blokadom državnog proračuna. To se može dogoditi ako se do kraja rujna ne usvoji proračun za 2021. godinu o čemu se suglasnost u državnom parlamentu nije mogla postići tijekom cijele ove godine, javlja Radio Slobodna Europa.

Od siječnja država je na privremenom financiranju, što može trajati do kraja ovog mjeseca. Situaciju dodatno komplicira to što zastupnici iz Republike Srpske bojkotiraju državne institucije, protiveći se time zabrani negiranja genocida u BiH, a ne popuštaju niti kada je riječ o proračunu, zbog čega bi bez plaća mogli ostati državni službenici.

“Očekujem da će se ova priča o plaćama biti završena sljedećih tjedana”, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Zaposlenici moraju biti plaćeni

No Milorad Dodik, srpski član i trenutačno predsjedavajući Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, rekao je da stranka SNSD ne blokira institucije BiH jer zastupnici dolaze na posao, ali ne sudjeluju u radu državnih institucija.

Dodao je da će se vratiti odlučivanju ako se suspendiraju izmjene Kaznenog zakona BiH o zabrani negiranja genocida.

On je prethodno najavio da je vlada RS planirala sredstva za isplatu plaća državnim službenicima iz tog entiteta koji rade u institucijama BiH. Kako je naveo Dodik, za to je mjesečno potrebno izdvojiti 21 milijun KM (10,7 milijuna eura).

Denis Zvizdić, međutim, smatra da zaposlenici u državnim institucijama nisu krivi za situaciju i moraju biti plaćeni, ali je nemoguće da dobiju plaću iz proračuna Republike Srpske.

Slično mišljenje ima i Alma Čolo, članica Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma BiH. Ona je rekla da isplata plaća državnim službenicima iz RS na način koji najavljuje Dodik zakonski nije moguća.

“Zastupnici iz Republike Srpske su zasnovali radni odnos u Parlamentarnoj skupštini BiH i sva prava iz tog radnog odnosa proizilaze iz tog odnosa, a to su pravo na plaću i druge naknade. Jedini koji to može po zakonu isplatiti je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine”, objasnila je Čolo.

Bolja primanja policije i vojske

Analitičarka Svetlana Cenić za Radio Slobodna Europa rekla da je onemogućavanje isplate plaća kazneno djelo i kršenje osnovnih ljudskih prava.

‘’Onemogućavanje da netko dobije plaću je kazneno djelo i kršenje osnovnih ljudskih prava. To se može svesti pod državni udar. Jer ima i ona vrsta državnog udara koji dolazi s vrha, da bi se svoja vlast povećala. A što ćemo onda ako krenu te kaznene prijave i sve ostalo’’, pita Cenić. Ona također navodi kako ne postoji pravni osnov da bi RS isplaćivala plaće srpskim predstavnicima zaposlenim u državnim institucijama, te podsjeća da je isplata bez obzira na razinu vlasti utvrđena Zakonom o plaćama za svaku pojedinačnu razinu.

‘’Postoji zakon o proračunskom sustavu na svim razinama i ovo nisu proračunski korisnici RS, nego su proračunski korisnici države BiH, za što već naravno postoji proračun i izdvajaju se sredstva’’, kaže Cenić.

Ovogodišnji proračun planiran je u iznosu od oko 900 milijuna eura. Osim otplate vanjskog duga i isplate plaća državnim službenicima, dio je namijenjen i za borbu protiv pandemije i povećanje najnižih plaća policajcima na razini države i vojnicima u Oružanim snagama BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close