AgroLife, jedini proizvođač komposta za uzgoj šampinjona u BiH, povećava kapacitete

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2022. u 22:00
Prednost domaćeg komposta je u tome što mu je cijena niža od uvoznog jer su manji troškovi transporta/D. Špehar/PIXSELL

Riječ je o sofisticiranoj proizvodnji gdje se upravlja mikrobiološkim procesom, a rezultat je selektivna podloga za uzgoj šampinjona.

AgroLife iz Mionice pokraj Gradačca, jedini proizvođač komposta za uzgoj šampinjona u Bosni i Hercegovini, sljedeće godine planira povećati kapacitete za 50 posto, potvrđuju za portal eKapija iz te kompanije.

Riječ je o sofisticiranoj proizvodnji gdje se upravlja mikrobiološkim procesom, a rezultat je selektivna podloga za uzgoj šampinjona.

“Budući da imamo instalirane dvostruko veće kapacitete, sljedeće godine planiramo povećanje njihove iskorištenosti još za 50 posto, a u sljedeće tri godine potpuno iskorištavanja instaliranog kapaciteta”, kaže Senad Hećimović, jedan od vlasnika kompanije AgroLife.

Ta kompanija proizvodi količinski ograničen kompost druge faze, a kupci su uglavnom proizvodođači koji koriste tu fazu komposta u uzgoju.

“Prednost našeg komposta je u tome što mu je cijena niža od uvoznog jer su manji troškovi transporta koji imaju veliki udio u konačnoj cijeni”, objašnjava Hećimović.

Osim komposta kao glavnog proizvoda, AgroLife nudi sav repromaterijal koji se koristi u uzgoju šampinjona – pokrovnu zemlju, preventivnu zaštitu, materijal za pakiranje gljiva, a usto provode i edukaciju uzgajivača.

“Ove godine imamo u ponudi i zemlju za cvijeće i povrće čiju doradu obavljamo sami”, poručuju iz kompanije. Ističu da planiraju uvođenje treće faze proizvodnje komposta, pri čemu bi osigurali veći udio u plasmanu komposta na domaćem tržištu.

“U sljedećem razdoblju fokus će biti na projektu izgradnje suvremenih kapaciteta za vlastiti uzgoj, s računalno upravljanom proizvodnjom, kao i na projektu otkupa i prerade gljiva”, dodaje Hećimović.

Proizvodnja komposta u Mionici kod Gradačca započele je još 1998. godine kao obiteljski posao, da bi 2012. godine došlo do osnivanja kompanije AgroLife, u čijem su menadžmentu danas i mlada braća Hećimović, piše Indikator.ba.

Komentirajte prvi

New Report

Close