Aerodrom u Bihaću primat će zrakoplove sa 150 putnika

Autor: Poslovni dnevnik , 13. lipanj 2022. u 22:00
Tek slijedi izvlaštenje 260.000 četvornih metara zemljišta za nastavak izgradnje piste/I. Čagalj/PIXSELL

Pozitivan ishod te analize omogućava neometan nastavak realizacije jednog od najvećih projekata u tom dijelu BiH, te donošenje potrebnih suglasnosti i dozvola.

Predstavnici talijanske kompanije Tecno Engineering i bihaćke tvrtke Euroing predstavili su konačnu verziju aeronautičke studije za aerodrom u Bihaću. Pozitivan ishod te analize omogućava neometan nastavak realizacije jednog od najvećih projekata u tom dijelu BiH, te donošenje potrebnih suglasnosti i dozvola.

“Aeronautička studija obradila je sve prilazne ravni pri slijetanju na aerodrom, tako što su analizirane potencijalne prepreke za sigurno slijetanje. Studija je osim unutarnje površine koja se nalazi u proglašenom javnom interesu i perimetrijskoj ogradi, uzela u obzir i mnogo šire područje.

To je uobičajena procedura kada se provjerava mogućnost sigurnog rada aerodromskog kompleksa. Rezultati studije su pozitivni, što znači da zrakoplovi mogu operirati sigurno na svim letovima prema ili od ostalih aerodroma u Bosni i Hercegovini i Europi”, izjavio je Danilo Luccioni iz kompanije Tecno Engineering, javlja Radio Bihać.

Studija je pokazala o kakvoj je vrsti aerodromskog kompleksa u Bihaću riječ. “Studija je utvrdila da možemo imati referentni kod 4D, ili minimalnu dužinu uzletno-sletne staze od 1800 metara za zrakoplove s kapacitetom do 150 mjesta. Tu je i mogućnost proširenja do 2075 metara staze, koja bi imala mogućnost prijema aviona s kapacitetom od 200 putnika.

Sada smo tek u situaciji da potpuno upravljamo projektom i da imamo utvrđene smjernice za izradu master plana. U ovoj godini slijedi nam izvlaštenje 260.000 kvadrata zemljišta u sjevernom dijelu, čime stvaramo pretpostavke za nastavak izgradnje piste”, rekao je Anel Hadžić, direktora JP Aerodrom Bihać.

Hamdija Abdić, zastupnik SDA u Federalnom parlamentu, izjavio je da više nema sumnje u realizaciju projekta izgradnje aerodroma u Bihaću, te da će sredstva koja je osigurala vlade FBiH za ovu godinu uskoro biti i operativna.

Komentirajte prvi

New Report

Close