Adriatic Metals postao lider u rudarenju metala na Balkanu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2020. u 22:00
Koncesijska naknada za vađenje metala značajno će pridonijeti proračunu Zeničko-dobojskog kantona i grada Vareša/SHUTTERSTOCK

Kompanija Eastern Mining, koja djeluje u sastavu Adriatic Metalsa, za dvije godine otvorit će rudnik olova, cinka i barita u Varešu, sa 300 radnika.

Adriatic Metals iz Velike Britanije u čijem je vlasništvu BiH istraživačko-razvojna kompanija Eastern Mining, postigao je dogovor o akviziciji kanadske tvrtke Tethyan Resource Corp., koja trenutno djeluje u Srbiji na dva nalazišta plemenitih metala, na lokacijama Kizevak i Sastavci, javlja Indikator.ba.

Tim preuzimanjem Adriatic Metals će se pozicionirati kao vodeća kompanija u razvoju baznih i plemenitih metala na Balkanu s četiri ključna projekta (Rupice, Veovača, Kizevak i Sastavci), koji pokrivaju ukupno 301 četvorni kilometar u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Paul Cronin, glavni direktor Adriatic Metalsa, rekao je da je ta kompanija u vrlo kratkom vremenu uspjela ostvariti značajnu nazočnost u regiji kroz razvoj vlastitih resursa, uz pomoć vrlo kompetentnog tima.

Sjedište sele u Vareš

“Akvizicija kompanije Tethyan Resource Corp. predstavlja jedinstvenu priliku da udružimo naše resurse i nastavimo razvojni ciklus aktivnih projekata. Vjerujemo da smo ovim potezom, na korist svih dioničara i uz minimalni rashod, dodali značajnu vrijednost našem portfelju”, objasnio je Cronin te dodao da se završetak kupoprodaje očekuje do kraja kolovoza nakon što budu zadovoljeni svi formalno-pravni uvjeti.

301

četvorni kilometar u BiH i Srbiji pokrivaju četiri ključna projekta Adriatic Metalsa

“Uzbuđeni smo što će naši resursi uskoro postati dio priče kompanije Adriatic Metals koja je izgradila veliki ugled na Balkanu na temelju svog razvojnog kapaciteta i pozitivnog odnosa prema akterima na tržištu. Sigurni smo da će kombinirani resursi i tim dovesti do skorog početka proizvodnje na ključnim lokacijama i tako osigurati dugotrajnu korist našim dioničarima i zajednicama u kojim radimo”, naveo je Fabian Baker, direktor kompanije Tethyan Resource Corp.

Kompanija Eastern Mining, koja će za dvije godine otvoriti rudnik olova, cinka i barita u Varešu, do kraja ove godine u potpunosti će se preseliti u taj BiH grad. Prema riječima direktora kompanije Miloša Bošnjakovića, Eastern Mining je registriran u Sarajevu, piše Večernji list BiH.

“U međuvremenu smo registrirali podružnicu u Varešu. Cilj nam je bio da porez koji plaćamo za naše radnike završava u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno u općini Vareš.

Sa sigurnošću mogu reći da će 2020. naše ukupno poslovanje biti prebačeno u Vareš jer ovo je vareški projekt i mislim da treba stajati naziv – kompanija Eastern Mining sa sjedištem u Varešu”, rekao je Bošnjaković.

Šire koncesijsko područje

On kaže da kompanija Eastern Mining intenzivno radi na dobivanju svih dozvola za otvaranje rudnika u kojem se, osim navedenih metala, prema istraživanjima, nalaze znatne količine zlata i srebra.

Preduvjet za to su istražne radnje na koncesijskom području. Da je projekt ozbiljan pokazuje i podatak kako su trenutno u fazi dobivanja dodatnih dozvola na proširenju koncesijskog područja.

Iz britanske kompanije više puta su ponovili da je, ako se sve stvari budu odvijale dosadašnjim tempom, otvaranje rudnika planirano za 2022. godinu.

Rudnik bi trebao zapošljavati više od 300 radnika, dok će broj onih koji će njegovim otvaranjem dobiti posao biti znatno veći.

Procijenjena neto vrijednost metala u Varešu iznosi 916 milijuna dolara, a najavljuje se da će eksploatacija trajati 15-ak godina, od 2022. do 2037. Koncesijska naknada značajno će pridonijeti proračunu Zeničko-dobojskog kantona i Vareša.

Komentirajte prvi

New Report

Close