Važne investicije za razvoj sjevera Hrvatske

Autor: Promo , 29. srpanj 2020. u 22:00
Novi prostor Paviljona 3 financiran je iz Europskih fondova te proračuna RH i Međimurske županije

Izdvajamo nekoliko investicija u sjevernim hrvatskim županijama koje će unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i povezati ih s drugim krajevima.

Znatno povećanim kapacitetima i novom tehnologijom, građanima sjeverne Hrvatske biti će omogućena još bolja, cjelovitija i modernija usluga, a bitno je spomenuti da Županijska bolnica Čakovec u proteklom razdoblju bilježi porast broja liječnika i formiranja novih timova. Dogradnja i rekonstrukcija Županijske bolnice Čakovec – Paviljona III. („stara interna“) privedena je kraju.

Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom te Odjel psihijatrije i Psihijatrijske dnevne bolnice Županijske bolnice Čakovec preselile su se u novi rekonstruirani i dograđeni prostor – Paviljon 3. Ukupna vrijednost projekta je 64.755.377,70 kuna, od čega je 50.000.000,00 kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85%) i proračuna RH (15%), a preostali dio od 14.755.377,70 kn financira Međimurska županija.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici. Radovi su vrijedni 272 milijuna kuna.

U novoj zgradi bit će smješteni objedinjeni hitni prijem, bolnički prijem, dnevna kirurgija, dnevna bolnica i sve operativne grane s centralnim operativnim blokom i centralnom jedinicom za intenzivno liječenje kao i ostali sadržaji kojima će se omogućiti kvalitetnija zdravstvena usluga za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici.

Počeli su radovi na rekonstrukciji i izgradnji drugog kolosijeka pruge na relaciji Križevci – Koprivnica, važnoj međunarodnoj trasi koja bi realizacijom mogla biti značajan generator u razvoju gospodarstva, ali i poveznica sa Zagrebom. Po završetku projekta omogućit će se brzina prometovanja 160 km/h, jačanje teretnog tranzitnog prometa u luci Rijeka i povezanost sa srednjom Europom.

Krapinsko-zagorska županija je kroz svoje strateško opredjeljenje odlučila uspostaviti Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, što podrazumijeva rekonstrukciju i dogradnju Srednje škole Zabok (infrastrukturni dio), ali isto tako i razvoj i unapređenje obrazovnih programa, jačanje kompetencija nastavnika i mentora te razvoj inovativnih pristupa (soft dio).

Budući Centar kompetentnosti vrijedan je više od 100 milijuna kuna. Prema podacima iz Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija, Varaždinska županija je i u 2020. godini najuspješnija županija po povlačenju bespovratnih EU sredstava.

Zahvaljujući EU projektima, novu vizuru dobit će Varaždinske Toplice, u Općoj bolnici Varaždin energetski će biti obnovljeno svih deset objekata, a u krugu Bolnice počinje izgradnja novog objekta s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom, dnevnim bolnicama i jednodnevnom kirurgijom.

New Report

Close