Upoznavanje tradicije osječko-baranjskog kraja

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2015. u 08:46
Osijek, Goran Šafarek HTZ

Uvjerite se u nadaleko znanu gostoljubivost domaćina u mnoštvu gradova uz Dravu poput Donjeg Miholjca, Belišća…

Slavonija i Baranja, hrvatsko kulturno i turističko blago,  najprivlačnije je upravo u jesen i zimi. Uvjerite se u  nadaleko znanu gostoljubivost domaćina u mnoštvu gradova uz Dravu poput Donjeg Miholjca, Belišća, Valpova, Našica, Osijeka, Đakova i živopisnih okolnih sela.

U Slavoniji i Baranji nikada nisu tajili svoju hedonističku crtu, sklonost životnom veselju, uživanju u ljepotama i plodovima zemlje na kojoj žive. Nema obilnijih trpeza, bogatijih nošnji, veselije pjesme i življeg kola nego je slavonsko i baranjsko, kažu stanovnici ovoga kraja.

Dašak kulture

Kvalitetom arhitekture ističu se slavonski dvorci, većina kojih je podignuta u zadnjim godinama 18. i početkom 19. stoljeća. U nekima od njih još uvijek se osjeća prisutnost baroka, a u pojedinima pak klasicizma.

Za pravi i potpuni doživljaj dođite u Slavoniju i obiđite dvorce u Miholjcu, Valpovu, Tikvešu, Bilju i Našicama, te palaču u Belišću, koji nisu samo sjećanje na prohujala vremena i već i živi izvori kulturnih događanja. Vidjeti možete đakovačku katedralu i jedinu sačuvanu, u crkvu pretvorenu džamiju u Slavoniji.

Bogata gastronomska ponuda Slavonije i Baranje 

Osječko-baranjska županija poziva vas da istražite njezina vinogorja – Feričanačko, Đakovačko i Erdutsko, gdje, među ostalim, možete vidjeti i jednu od najvećih vinskih bačvi u uporabi na svijetu. Baranjsko vinogorje zbog specifičnosti položaja daje graševini prepoznatljive osobine. Puni doživljaj starinskog vinskog podruma posjetitelji će najbolje osjetiti u starom podrumu u centru Kneževih vinograda, koji je podignut 1526. godine. Naučite kako se proizvodnja vina savršeno spojila sa slavonskom i baranjskom gastronomskom tradicijom. Uz čvarke, omiljene slavonske ”grickalice”, obavezno kušajte i salenjake, ili se osladite fiš paprikašem, perkeltom i šaranom na rašljama. U kolekciji brojnih tradicionalnih jela nalazi se i baranjskog čobanca kao i raznih specijaliteta od divljači, kulena, kobasica i slanine te na kraju slatkiši poput medenjaka, šapa, paprenjaka, makovnjača, orahnjača i salenjaka svojim mirisima i okusima nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Biciklom uz Dravu i Dunav

Nakon što ste napunili želudac krenite  u Kopački rit – najbolje očuvano močvarno područje Europe s bezbroj mogućnosti i aktivnosti od kojih je jedna birdwatching. Tu su i brojna lovišta u Tikvešu i Zlatnoj Gredi u kojima možete uživati u lovu. Uživati možete i u foto safariju u Baranji kojim ćete otkriti tajne prirode se baviti ribolovom na rijekama i jezerima.

Uz Drava Bike Tour možete doživjeti Slavoniju i Baranju još neposrednije, a svoj bicikl zaustaviti na svakom mjestu koje vam se učini zanimljivim. Nakon ture uz Dravu, možete krenuti Dunavskom biciklističkom rutom.

Ljubitelji prirode uživat će u Kopačkom ritu, najbolje očuvanom močvarnom području u Europi. Ondje možete šetati, voziti se biciklom, promatrati ptice, razgledati Kopački rit s palube broda, a tu su i lovišta u Tikvešu i Zlatnoj Gredi.

Manifestacije

Mnoštvo događanja upotpunjuje doživljaj ovog kraja. U Osijeku svake prve subote u mjesecu u Tvrđi, koja spaja Gornji i Donji grad u zaokruženu urbanu sredinu obrubljenu zelenilom parkova i šetališta uz Dravu, istražite što se sve nudi na Osječkom sajmu antikviteta. Diljem Baranje održavaju se prigodne manifestacije i sajmovi koji su spoj tradicije te gastronomske, enološke i etno-ponude. 

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close