Upoznavanje s poviješću Zelene rivijere

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2015. u 08:43
Veliki Tabor, TZG Donja Stubica

Brežuljkasta oaza hrvatskog zagorja krije brojne prirodne, kulturne i povijesne ljepote te nudi pregršt aktivnosti.

Na oko četrdeset kilometara od Zagreba smjestila se Zelena rivijera koja obuhvaća Mariju Bistricu, Gornju Stubicu, Donju Stubicu, Jezerčicu, Tuhelj, Tuheljske Toplice i Veliko Trgovišće. Ova brežuljkasta oaza Hrvatskog zagorja krije brojne prirodne, kulturne i povijesne ljepote te nudi pregršt aktivnosti kojima se posjetitelji mogu baviti.

Istraživanje povijesti na Zelenoj rivijeri

Zelena rivijera Hrvatskog zagorja kao stvorena je za vas ako ste ljubitelji hrvatske kulture i povijesti. Obiđite neke od čak 50 dvoraca i kurija gdje možete razgledati bogate kulturne i povijesne zbirke. Posjetite najveće nacionalno svetište Majke Božje Bistričke kao i najstarije nalazište pračovjeka u Europi te jedinstveni muzej krapinskih neandertalaca gdje ćete, uz pomoć 3D tehnologije, saznati kako su živjeli praljudi. Oduševit će vas raznolikost spomeničke, arhitektonske i kulturne baštine i jedini hrvatski vrt perunika. Tu je i muzej seljačke bune koji čuva veliku građu vezanu za život plemića i seljaka.

Termalna voda koja uklanja stres

Destinacija je za vas idealna i ako ste ljubitelj zdravstvenog turizma. Stanovnici Hrvatskog zagorja iskoristili su i jedan od najvećih darova prirode – termalne vode, kako bi izgradili meku lječilišnog turizma za opuštanje. Suvremeno opremljeni spa centri i saune u kojima se možete prepustiti masažama i ljekovitim tretmanima pomoći će da zaboravite posljedice užurbanog načina. Termalni izvori, pretočeni u moderna kupališta potječu još iz prapovijesti, a sadrže blagotvorne minerale koji su se taložili stoljećima i imaju blagotvorno djelovanje. Voda s termalnog izvora dolazi iz dubine od više stotina metara gdje je njezina temperatura od 32 do 69°C, a poznati su i tretmani ljekovitim blatom.

Medicinski centri Zelene rivijere tijekom cijele godine nude vam liječenje za stanja nakon operativnih i rekonstruktivnih zahvata te za sve reumatske probleme i sportske ozljede. Tražite li predah od užurbane svakodnevice, posjetite neke od brojnih SPA centara i u zimskim mjesecima uživajte u zatvorenim bazenima.

Autohtona jela

Ne propustite kušati vrhunske tradicionalne specijalitete u seoskim domaćinstvima restoranima te odlična vina zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla. Umjetnost razvijanja tijesta za štrukle u Zagorju je dovedena do savršenstva.Slatki ili slani, kuhani ili pečeni, štrukli su najpoznatija zagorska delicija. Zagorska juha od krumpira i slanine, svinjska pisanica Stubica, purica s mlincima, zagorska kotlovina ili glasovite gibanice također su samo neka od jela na raskošnom jelovniku.

Manifestacije

 U veljači budite dio posebne atrakcije – inscenaciju tijeka bitke  kod Stubice. U centru toga grada posjetite i sajam domaćih proizvoda te  interaktivne radionice. Veljača je rezervirana i za fašničku povorku u kojoj pogledajte maskirane skupine i sudjelujte u izboru najboljih, a nakon toga se zabavite uz živu glazbu i tradicionalnu gastronomsku ponudu.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close