Umjesto zaporke, identitet na internetu sve se više potvrđuje putem selfija ili otiska prsta

Autor: PDnative , 01. prosinac 2017. u 09:08
Foto: press

Više od tri četvrtine korisnika interneta zamijenilo bi svoju lozinku za biometrijskom identifikacijom.

Bezgotovinske su transakcije sve popularnije diljem svijeta, čak do mjere da se sve češće javljaju zabrinuti glasovi koji se pitaju kakva je onda uopće budućnost papirnatog novca. Kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj raste popularnost ovog načina plaćanja, sve skupa potaknutu rastućim potrebama potrošača za jednostavnim, sigurnim, brzim i digitalnim rješenjima. Navedeno je potvrđeno i u sklopu istraživanja Mastercard MasterIndex o korištenju financijskih usluga među korisnicima kartica u dobi od 18 do 55 godina u Hrvatskoj, koje je bilo i prilika da se otvori još jedna vrlo zanimljiva tema i pokrene rasprava o još pratećem vrlo vitalnom trendu i svojevrsnoj revoluciji u identifikaciji platitelja.

Naime, biometrijske autentikacije kao što su aplikacije za potvrdu identiteta putem fotografije ili otiska prsta predstavljaju značajan korak u evoluciji bezgotovinskog mobilnog i e-plaćanja, a Mastercard ih je među prvima uveo na svjetska tržišta. Jedan od takvih najpoznatijih načina autorizacije transakcije naziva se Selfie pay, a podrazumijeva aplikaciju koja korisnicima omogućava da plaćanje putem interneta potvrde pokazujući vlastito lice kameri svog pametnog telefona. Stvar je vrlo jednostavna – sustav će kupovinu odobriti ili neće odobriti nakon skeniranja jedinstvenih fizičkih karakteristika korisnika. Svako lažno predstavljanje, primjerice unaprijed napravljenom fotografijom, je onemogućeno zahtjevom da korisnik prilikom autorizacije treba – trepnuti.

Postoji i biometrički način identifikacije platitelja otiskom prstiju, a oba načina inicijalno su kreirana s ciljem ubrzanja kupnje eliminacijom zasebne autentikacije zaporkama. Dodatna prednost kod ovih načina plaćanja krije se i u činjenici da korisnici inače istu zaporku upotrebljavaju na više web lokacija, od e-maila pa nadalje, što stvara dodatnu ranjivost sigurnosti podataka. Također, eliminira se i mogućnost zaboravljanja lozinke i PIN-ova, jer ih nema.

Potvrdu da je stiglo vrijeme za ovu vrstu usluge u ovoj su tehnološkoj kompaniji dobili u nekoliko ispitivanja mišljenja korisnika, pri čemu je očito presudno bilo ono provedeno u Nizozemskoj u prošle godine gdje se 9 od 10 korisnika izjasnilo da bi svoju lozinku zamijenili biometrijskom identifikacijom. Čak 75 posto ukupnog broja ispitanika kazalo je i da vjeruje kako će se biometrijskom identifikacijom smanjiti prijevare. Tehnologija iz dana u dan mijenja naličje svijeta koje poznamo, ali veći dio tog procesa u ovom trenutku još uvijek nam očito ide u korist.  

New Report

Close