Hrvatski gospodarstvenici za Hrvatsku
Izazovi pred nama

Odgovorno poslovanje tvrtki vrlo je važno za normalizaciju stanja u društvu

Tvrtka Prvo plinarsko društvo poduzela je niz akcija kako bi pomogla onima koji su na prvoj crti borbe protiv korone.

PD VL native tim
10. svibanj 2020. u 21:59
Prvo plinarsko društvo doniralo je Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a RH 20 dostavnih vozila i kombija

Jačanjem uloge gospodarstva u suvremenom društvu velike tvrtke danas imaju značajnu ulogu u održavanju pozitivne situacije i očuvanju normalnog funkcioniranja, posebice u ovoj globalnoj korona krizi, pa možemo reći da su i utemeljene korporativne vrijednosti jedno od sredstava u borbi protiv COVID-19 pandemije.

Iako polako popuštaju stroge mjere pod kojima smo morali živjeti kako bismo zaštitili zdravlje, ekonomske posljedice lockdowna itekako su vidljive. Postoji bezbroj načina kako tvrtke mogu pomoći pojedincima i društvu kroz svoje društveno djelovanje i odgovorno poslovanje, posebice kroz izravne filantropske akcije i donacije.

Uz to, tu je i zagovaranje društvene odgovornosti, a prije svega djelovanje vlastitim primjerom. Stoga je ohrabrujuće vidjeti kako, u ova gospodarski teška vremena, domaće tvrtke pomažu društvu i pridonose normalizaciji situacije.

Opterećenje sustava

Uslijed ove pandemije, pogotovo na njezinu samom početku, naš zdravstveni sustav našao se pod velikim opterećenjem, ali zahvaljujući medicinskom osoblju i adekvatnoj opremljenosti, ni u jednom trenutku njegovo funkcioniranje nije bilo upitno.

Postupno smanjenje broja oboljelih i popuštanje mjera medicinarima je neosporno donijelo olakšanje, a lakšem funkcioniranju cjelokupnog sustava zasigurno je pridonijelo i izravno doniranje ustanovama i zakladama koje vode računa da potrebiti dobiju potrebna sredstva, bilo da se radi o ugroženim obiteljima ili pak medicinskim pomagalima koja spašavaju živote.

S obzirom na to da im je društveno odgovorno poslovanje jedna od važnih korporativnih vrijednosti, što u praksi potvrđuju i svojom zakladom Novo sutra kojom kontinuirano podržavaju različite projekte, vukovarska tvrtka Prvo plinarsko društvo, u sastavu Energia naturalis grupe, i u ovim je kriznim vremenima poduzela niz donatorskih akcija kako bi pomogla onima koji su bili na prvoj crti borbe protiv pandemije. PPD je, odmah potkraj ožujka, KBC-u Zagreb donirao sedam respiratora.

6,4

milijuna kuna ukupna je vrijednost tri donacije PPD-a: doniranje respiratora KBC-u Zagreb, doniranje dodatne pomoći bolnicama te donacija vozila

“Od srca zahvaljujemo Prvom plinarskom društvu Hrvatska na hvalevrijednoj donaciji od sedam respiratora. Iznimno cijenimo humanost i solidarnost koju je PPD iskazao u ovim teškim i neizvjesnim vremenima kada se cijeli svijet, pa i Hrvatska, bore protiv širenja epidemije.

Uz to je Zagreb zadesio i razoran potres koji je još više naglasio potrebu za brzom i učinkovitom pomoći koju je PPD bio spreman pružiti. Ovakve donacije su Kliničkom bolničkom centru Zagreb od iznimnog značaja te još jednom želimo iskazati našu iskrenu zahvalnost”, rekao je prilikom uručivanja donacije prof.dr.sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Zajedno protiv korone

Nakon donacije respiratora KBC-u Zagreb, Prvo plinarsko društvo doniralo je Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a Republike Hrvatske 20 dostavnih vozila i kombija, koje je Ravnateljstvo civilne zaštite, ovisno o potrebama, proslijedilo županijskim centrima.

“Vjerujem da u ovoj situaciji, svi koji možemo, trebamo djelovati konstruktivno. Nadam se da će ova donacija doći do onih kojima je najpotrebnija i olakšati im svakodnevne zadatke. Za našu je grupaciju trenutačna situacija vrlo stresna, ali se uz izuzetne napore naših zaposlenika zasad uspješno nosimo s njom. Isto želimo svima drugima, osobito onima koji brinu o ljudskim životima”, izjavio je Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave ENNA grupe.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr.sc. Damir Trut, koji je preuzeo ključeve doniranih vozila, zahvalio je na donaciji. “Ovom se donacijom solidarno pomaže svima koji sudjeluju na suzbijanju epidemije. Samo zajedničkim snagama možemo pridonijeti smanjenju širenja novog koronavirusa i povećanju sigurnosti svih građana Republike Hrvatske”, poručio je Trut.

PPD je, nakon donacije respiratora, odlučio i dodatno pomoći hrvatskim bolnicama. Donacijom od 2.900.000 kuna osam hrvatskih bolnica dobilo je dodatna sredstva kako bi se na najbolji način pomoglo oboljelima od koronavirusa, a medicinskom osoblju olakšao svakodnevni rad. PPD je tako, kroz ove tri vrijedne donacije, donirao ukupno oko 6 milijuna i 400 tisuća kuna.

Korona kriza nesumnjivo je promijenila globalno poslovanje i društvo u cjelini. No iz primjera vukovarskog Prvog plinarskog društva, ali i brojnih drugih, vidljivo je da je i u krizi moguće održati korporativne vrijednosti. Kako polako popuštaju rigorozne mjere, tako tvrtke trebaju analizirati promjene koje je kriza donijela i prilagoditi im daljnje poslovne planove, a društvena odgovornost i njegovanje korporativnih vrijednosti moraju biti pri samom vrhu prioriteta.

New Report

Close