Najveći smo izvoznik eko-plastike u Hrvatskoj, a naši proizvodi već se koriste diljem svijeta

Autor: Promo , 19. ožujak 2021. u 09:00
DCIM100MEDIADJI_0113.JPG

EcoCortec® – proizvođač inovativnih folija za pakiranje.

U brzorastuće tvrtke u Hrvatskoj svakako se ubraja i tvornica  inovativnih i ekoloških folija za pakiranje EcoCortec. Od svojeg otvaranja 2004.  godine tvornica konstantno raste, a uspješno se nosi i sa situacijom na tržištu u vrijeme pandemije, štoviše  poslovanje tvrtke je toliko uspješno da planiraju novo širenje u ovoj godini. Tvrtka, naime, gradi novi pogon za proizvodnju i obradu polimera koji će se prostirati na 2000 m2, a pola milijuna kuna uložila je u IT sustav za praćenje poslovnih procesa. Zadnjih 27 milijuna kuna vrijedno ulaganje prije dvije godine omogućilo je gradnju novog objekta s velikom proizvodnom linijom koja je povećala proizvodni kapacitet za 50% uz bespovratna sredstava  financirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru javnog Poziva na dostavu projektnih prijava „Kompetentnost i razvoj MSP“ putem projekta „Dogradnja i opremanje novog proizvodnog pogona i adaptacija dijela postojeće građevine“.

Razvoj najsuvremenije tehnologije

Za izradu folija u EcoCortecu koristi se patentirana VpCI®  tehnologija koju je patentirao Boris Mikšić, vlasnik Cortec® grupacije u koju se ubraja i matična multinacionalna kompanija Cortec® Corporation USA. Mikšićeva velika želja bila je da prebaci dio svog poslovnog carstva u Hrvatsku te je 2004. pokrenuo EcoCortec® koji je danas jedan od najmodernijih i najbrže rastućih proizvođača ekoloških folija za zaštitu od korozije u Europi. U sklopu grupacije pokrenuta je i proizvodnja kemijskih proizvoda za zaštitu od korozije u Splitu. Tvornica izvozi asortiman diljem svijeta te konstantno izbacuje na tržište nove proizvode koji obuhvaćaju najmoderniju tehnologiju zaštite od korozije. U sklopu EcoCortec-a nalazi se i moderno opremljen laboratorij gdje se svakodnevno vrše testiranja po najvišim EU standardima. Imaju i ured u Zagrebu i planovi za budućnost su im veliki.

Tvornica svojim patentiranim proizvodima snabdijeva najveće automobilske proizvođače: Mercedes, Volvo, Ford, Toyotu i druge važne sustave kao što su Bosch, IBM, General Electric, Caterpillar, Rolls Royce grupa, Ruske željeznice, Končar, MORH, ExxonMobil, Airbus i druge.

„Naša misija EcoCortecu je razvijanje eko-efikasne proizvodnje biorazgradivih materijala koja kombinira ekonomski učinak, nove tehnologije, visoku produktivnost i pozitivne učinke na okoliš te da nije dovoljno samo zadovoljiti potrebe kupaca, već ih i predvidjeti. Ukratko biti inovator“, kaže voditeljica komunikacije tvrtke Ana Juraga Oluić.  „Razvijamo inovativne, tehnološki suvremene, održive alternative petrokemijskim plastičnim materijalima, zapravo, gradimo temelje koji će osigurati široku primjenu biorazgradivih materijala na tržištu“.

Uspješno poslovanje unatoč pandemiji

Direktorica EcoCortec-a Dijana Zrinski kaže da pandemija nije utjecala na uspješno poslovanje tvornice.  „Zadnje tromjesečje tvornica bilježi rast od 20%, usporedivši s istim razdobljem prošle godine. Tijekom listopada zabilježili smo rekordan rast prodaje od početaka 2005. Naši proizvodi koriste se u sustavu konzervacije velikih naftnih postrojenja te za zaštitu drugih sustava koji su u mirovanju zbog pandemije, kao i za zrakoplovnu i automobilsku industriju. Promjene na tržištu koje su nas snašle munjevitom brzinom su nam signalizirale da hitno reorganiziramo neke unutarnje procese i posložimo prioritete. Nije nam bilo lako, ali nakon godine dana rada u novim uvjetima, koji nas ipak zakidaju za puno toga, mogu reći da smo uspjeli i uspješno se prilagodili“, dodaje Zrinski.

Najavljuju nova ulaganja

Ukupno je do sada EcoCortec u Belom Manastiru uložio 88 milijuna kuna, a slijede dodatna milijunska ulaganja osigurana europskim sredstvima. Europska unija jako prepoznaje važnost biorazgradive plastike i zelenih tehnologija, što ne mora nužno biti samo ono što je razgradivo, već i ono što je uporabljivo više puta. EcoCortec je odličan primjer kružne ekonomije, odnosno procesa u kojem otpad ponovno postaje resurs, a koja omogućuje ponovnu upotrebu ili recikliranje proizvoda, stvaranje novih radnih mjesta i očuvanje prirodne obnovljive ekološke osnove, uz stvaranje dodatnih financijskih sredstava. EcoCortec-ov tim prijavio se na natječaj „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) – 2“ kojega je objavilo Ministarstvo gospodarstva i HAMAG BICRO. Odobrena im je stopostotna potpora, odnosno 75% financiranja projekta “Uspostavljanje cjelovitog IT sustava za praćenje poslovnih procesa” vrijednog više od pola milijuna kuna. Realizacijom ovog projekta poboljšat će se postojeće i uvesti novo IKT rješenje radi optimalizacije poslovnih procesa. Na taj će način tvrtka EcoCorec doprinijeti razvoju mikro, malih i srednjih poduzeća. Isto tako, projekt je usklađen i s lokalnim, regionalnim i nacionalnim strategijama i njihovim prioritetima. Učinkovitijom proizvodnjom stvara se mogućnost dodatnog zapošljavanja.

Sljedeće godine izgradit će se nova tvornice za obradu polimera koja će biti podijeljena na dvije proizvodnje. U jednoj hali će se proizvoditi Cortec-ov patentirani VpCI® aditiv za zaštitu od korozije što će doprinijeti samoodrživosti proizvodnje EcoCorteca dok će u drugoj biti pogon za recikliranje. Sav polietilen koji proizvedemo i dostavimo distributeru, on ga prosljeđuje kupcu, a ako ga kupac nakon uporabe vrati distributeru i on ponovno EcoCortec-u, kod sljedeće kupovine ostvaruje dodatne pogodnosti.” kaže Predrag Zvečevac, voditelj EcoCortec-ovog ureda,  napominjući kako su smanjili emisiju CO2 i nastanak otpada. Proizvodni pogon proširio je asortiman uvođenjem novih tehnologije. Tako, primjerice, osim antikorozivnih folija proizvode papir (obrađujemo papir ne proizvodimo ga), te obrađuju spužve i polimere koji su nosioci antikorozivnosti. “U interesu nam je podići proizvodnju i raširiti se na veći spektar proizvoda, odnosno na ono što zahtijeva tržište, a upravo je na tržištu povećana potražnja za biorazgradivim materijalima u koje postavlja antikorozivni aditiv”, kaže Zvečevac.

Primjena u automobilskoj i brojnim drugim industrijama

EcoCortec-ovu biorazgradivu foliju EcoCorr odlučila je testirati i Škoda, uporabom folije prilikom transporta automobilskih motora iz svojih proizvodnih pogona u Češkoj do Indije gdje je film zbrinut kompostiranjem.  Tvrtka je sudjelovala i na dva europska projekta usmjerena na promicanje održivih i inovativnih proizvoda i tehnologija – MarineClean, koji je financirala Europska agencija za kompetitivnost i inovacije, vrijedan 1,1 milijuna eura, te Biocompack-CE, vrijedan 1,95 milijuna eura, koji je financirao Europski fond za regionalni razvoj.

„Planovi za budućnost su nam veliki“ kaže Juraga Oluić. Iz Cortec-ovog  ureda u Zagrebu. Ona vodi komunikacije i marketinške aktivnosti, dok njezine kolegice vode prodaju u Europi. Korona kriza im još uvijek onemogućuje putovanja koja su inače sastavni dio njihovog posla tako da se komunikacija s klijentima i distributerima zadnju godinu dana odrađuju on-line. „Zaštita od korozije je više percipiran kao muški posao ali zanimljivo je da su kod nas na vodećim pozicijama žene. Vjerujem da našim uspješnim primjerom pokazujemo da se trendovi mijenjaju.“ Mikšićev tim uhodan je i imaju jasnu misiju. „Puno se priča o ekološkoj proizvodnji hrane, što je jako bitno, no proizvodnja eko plastike u ogromnom je porastu u  svijetu, štoviše sve više zemalja uvode legislative koja zabranjuju uporabu konvencionalne plastike zbog štete za okoliš. „Naš cilj je postati najveći proizvođač ekoloških folija, ne samo u Europi nego i šire i – Hrvatsku brendirati u svijetu kao zemlju proizvođača eko prihvatljivih materijala“, zaključuje Juraga Oluić.

 

New Report

Close