Korlat Boutique Merlot i slastice vole se javno

Autor: Objava za medije , 20. studeni 2014. u 17:19

Jedinstveno slatko vino proizvedeno tradicionalnom metodom od prosušenog grožđa.

Deset godina nakon što su 2004.  sortimentom Syrah, Cabernet sauvignon i Merlot  zasađeni prvi hektari vinograda Korlat nedaleko Benkovca tvrtka Badel 1862 u četvrtak je predstavila još jedno vrhunsko vino Korlat Merlot Boutique, prvo slatko vino proizvedeno tradicionalnom metodom prosušivanja grožđa na trsu. U vinogorju Korlat prva berba bila je 2007. kada je proizvedeno tek  12 tisuća boca dok je urodom iz 2013. napunjeno više od  300 tisuća butelja. Na prestižnim međunarodnim vinskim izložbama Korlat vina su samo u protekle dvije godine osvojila 25 najvećih priznanja, pa je tako Korlat Merlot 2010. proglašen najboljim vinom na svjetskoj razini.

Upravo taj dobar odjek Korlat vina na svim inozemnim tržištima i natjecanjima motivirao je enologe Badela 1862 na nove izazove te su, kaže  Dubravko Ćuk, direktor vinarstva i vinogradarstva i glavni enolog, iz berbe 2010. prvi puta napravili 1500 butelja  vrhunskog slatkog vina Korlat Merlot Boutique. Izvrsni rezultati koje je to vino postiglo na tržištu ponukali su ih da već 2011. povećaju proizvodnju, a u tom cilju su im pogodovale i klimatske promjene, vrlo topla i sušna godina. Iz berbe 2011. proizvedeno je više od 20 tisuća butelja Korlat Merlot Boutique desertnog vina.

"Vinogradarsku godinu 2011. karakteriziralo je ekstremno sušno ljeto koje je na specifičnim, vrhunskim položajima tipa Korlata, koje i inače karakterizira oskudica u opskrbi loze vodom, dovelo do znatnog ubrzanja dozrijevanja grožđa što je rezultiralo dodatnim koncentriranjem sastojaka u bobici koje prati i razvoj specifičnih aroma. Berba je obavljena od 29. kolovoza do 3. rujna, sadržaj šećera u moštu kretao se na nivou 320 g/lit što je rezultiralo sadržajem alkohola od 14,5 vol% i ostatkom šećera od 80 g/lit. Ovakve parametre Merlot na poziciji Korlat u uvjetima prosječne vinogradarske godine uz uvjet tople i sušne jeseni može doseći  početkom studenog. Količina mošta odnosno vina koje se dobiva ovakvim prosušivanjem grožđa na trsu kreće se na nivou 50 do 60 %  od uobičajene količine. Za proizvodnju litre ovakvog vina potrebno je oko 3 kg grožđa dok je za uobičajenu proizvodnju vrhunskog vina potrebno 1,7 kg grožđa,“ otkrio je Ćuk detalje koji su novoj vrsti Korlat vina daju posebnost. Posebnost njihovog Korlat Merlot Boutique vina je, ističu u Badelu, što se ovakvi tipovi desertnih vina uobičajeno proizvode od autohtonih sorti, a ovo je  prvi primjer proizvodnje desertnog vina od svjetski priznate i poznate sorte merlot.

Boce za Korlat vina posebno se dizajniraju za svaku berbu pa je to pravilo primijenjeno i za novo desertno vino. "Kod Korlat Merlot Boutique vina ilustracija broja ‘11’  nije samo ekspresivno istraživanje grafičkih tehnika već je pravi mali "piece of art" u izvedbi ponajbolje hrvatske ilustratorice Srđane Modrinić, – Booboo Tannenbaum", smatra dizajner Vanja Cuculić koji potpisuje vizualni kod za ostatak vinske obitelji Korlat, vina Syrah, Cabernet sauvignon i Merlot. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close