Gastronomski i vinski raj Srijema i Slavonije

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2015. u 09:16
Iločki vinogradi zimi, TZG Vinkovaca

Otkrijte Srijem i Slavoniju obilaskom gradova Vinkovci, Ilok i Vukovar gdje ćete pratiti tragove povijesnih razdoblja.

Otkrijte Srijem i Slavoniju obilaskom gradova Vinkovci, Ilok  i Vukovar. Tamo ćete pratiti tragove povijesnih razdoblja, naroda, kultura, arhitekture i etnografije uz bogatu enološku ponudu po kojoj je ovaj kraj posebno poznat.

U Vukovaru možete posjetiti Gradski muzej u obnovljenoj zgradi dvorca Eltz, Memorijalni centar koji podsjeća na herojstvo ovoga grada te Vodotoranj. Možete se prošetati povijesnom gradskom jezgrom i šetalištem uz Dunav te posjetiti obližnje arheološko nalazište Vučedol i Muzej vučedolske kulture. U blizini je i izletište Ada te park-šuma Adica. Jedinstven doživljaj pružit će vam vožnja gradskim ulicama u fijakeru, na obližnjim seoskim imanjima možete jahati, a u gradu unajmiti sportski i gradski bicikl te četverocikl za cijelu obitelj.

Cijelo ovo područje dio je europske biciklističke rute duž Dunava tako da možete se voziti stazama Dunavske cikloturističke rute duge 138 km. Ovom vožnjom bit ćete u izravnom dodiru sa slavonskim ravnicama i šorovima te ćete imati priliku otkriti prirodne znamenitosti, vinograde i slikovita sela kraja.

Vinorodni kraj i aktivan odmor

Iz Vukovara otiđite do najistočnijeg naselja Hrvatske – Iloka. Smješten između Dunava i srijemskog vinogorja na obroncima Fruške gore, taj će vas gradić oduševiti slikovitom povijesnom jezgrom sa zaštićenim kulturno-povijesnim kompleksom u kojem su srednjovjekovna tvrđava iz 14.-15. st., crkva i svetište sv. Ivana Kapistrana, stari vinski podrumi iz 15. do 19.st., rijetki osmanlijski spomenici “Turbe” i “Hamam” iz doba Sulejmana Veličanstvenog i dvorac kneževa Odescalchi u kojem je sada novi postav Muzeja grada Iloka.

U iločko- srijemskom vinogorju možete posjetiti brojne podrume, vinarije, vinograde i vidikovce organizirane uz Iločku vinsku cestu. Mnogi kažu kako je u ovom kraju obavezno kušati traminac i graševinu pa nemojte propustiti tu priliku. U Iloku se možete i rekreirati – šetati i trčati duž obale Dunava ili stazama kroz park perivoj, vinograde i šumu, igrati tenis, ili se provesti vinogorjem uživajući u vožnji turističkim vlakićem, biciklom ili riječnim turističkim brodom. Proučite bogatu floru i faunu Šarengradske ade ili iskoristite priliku za učenje golfa. Na Dunavu, naravno, možete zabaciti udicu i čekati svoj ulov.

Doživljaj grada upotpunjuje park-perivoj koji okružuje tvrđavu, utvrda u nedalekom selu Šarengrad, arheološko nalazište Gradac u Bapskoj. Za sve ljubitelje dobre kapljice idealan će biti posjet starim Iločkim podrumima, ali i vinskim podrumima obiteljskih vinarija, koje možete obići uzduž Iločke vinske ceste. Svijet iločko-srijemskog vinogorja najbolje ćete doživjeti na vidikovcima Principovac i Vukovo, odakle pogled puca na nepregledne brežuljke ispunjene trsovima.

Nakon Iloka navratite u Vinkovce, grad koji se diči titulom najstarijega europskog grada. To je i grad u kojemu je pronađena posuda Orion s ugraviranim najstarijim indoeuropskim kalendarom. S poviješću grada možete se upoznati u Gradskom muzeju ili se uputiti u obližnji arheološki park Sopot uz rijeku Bosut, koji je povezan sa središtem grada pješačko-biciklističkom stazom dugom tri kilometra.

Gastronomski gušti

Uz Slavoniju se oduvijek povezivalo obilje i bogatstvo gastronomskih užitaka. Ne propustite kušati autohtona jela poput kulena, čvaraka, švargla, kiflica, čobanca, fiš-paprikaša, paprikaša od guske, kruha s mašću. Uz tradicionalna jela odlično se slažu i vina ovog kraja, a osobito iločki traminac, kao i domaće slavonske rakije.

Od manifestacija ne propustite Vinkovo  22. siječnja gdje ćete tijekom dana uživati u proslavi u vinogradima i podrumima, dok se u subotnjim večernjim satima program nastavlja u prostoru tvrđave uz zabavu pod šatorom. Očekuje vas i pokladno jahanje 7. veljače, kada jahači i kočije obilaze različite punktove i ulice na kojima ih dočekuju domaćini s rakijom, vinom i domaćim delicijama, a sve, kako tradicija i nalaže, prate tamburaši. Tu su i Zimski šokački divani 14. veljače, na kojima se od 12 djevojaka u slavonskim narodnim nošnjama bira najljepša.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close