Energetska obnova višestambenih i nestambenih zgrada – kako dobiti subvenciju 1.4 milijuna kuna?

Autor: Poslovni.hr , 04. veljača 2015. u 09:30
Foto: Riteh

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) bespovratno sufinancira obnovu višestambenih zgrada…

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) bespovratno sufinancira obnovu višestambenih zgrada koje se do 13.03.2015. prijave na natječaj. Za nestambene zgrade rok prijave je 30.03.2015.

Odabir zgrada koje će se sufinancirati je na temelju tehničkih i financijskih kriterija

Postupak ocjene i odabira zgrada kojima se sufinancira energetska obnova Fond provodi na jasnim kriterijima. Najbitniji su tehnički kriteriji koji donose čak 45 bodova, a cijena nosi samo 5 bodova. Boduje se smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisije CO2, period izgradnje zgrade. Uvjet je da zgrada kod prijave ima svu dokumentaciju i da je projekte radila ovlaštena tvrtka. RITEH svim vlasnicima zgrada i upraviteljima nudi kompletno rješenje i vođenje kroz postupak energetske obnove. Provjerite zašto je RITEH pravi izbor i kako smo dosad vlasnicima zgrada osigurali bespovratna sredstva u iznosu od 8 milijuna kuna.

RITEH kompletno rješenje za energetsku učinkovitost zgrade obuhvaća

  • Besplatna edukacija za upravitelje, suvlasnike višestambenih zgrada i vlasnike nestambenih objekata (tvrtke i jedinice lokalne samouprave)
  • Energetski pregled i izradu energetskog certifikata
  • Predlaganje mjera energetske učinkovitosti
  • Izrada projektne dokumentacije i troškovnika od strane ovlaštenog projektanta
  • Priprema dokumentacije za sufinanciranje Fonda, dobivanje subvencija za ulaganje do 80%, izbor najpovoljnijeg modela kreditiranja
  • Odabir licenciranog izvođača, stručni nadzor nad gradnjom
  • Izrada završnog energetskog certifikata s boljim energetskim razredom nakon obnove

Maksimalni iznos donacije za energetsku obnovu jedne zgrade je 1.400.000,00 kuna i do 80% ukupne investicije

Procedura obnove zgrade može se podijeliti u 3 glavna koraka i za svaki je moguće dobiti bespovratnu subvenciju. To su energetski pregled i certificiranje zgrade, izrada projektne dokumentacije za projekt obnove i izvođenje radova na obnovi. Ukupna sredstva koja će Fond izdvojiti na trenutne natječaje iznosi preko 120 milijuna kuna. Pritom se najveći dio odnosi na radove na energetskoj obnovi višestambenih zgrada, maksimalni iznos po zgradi je 1.4 milijuna kuna. Za sklapanje ugovora o energetskoj obnovi višestambene zgrade dovoljna je suglasnost natpolovične većine suvlasnika. Kompletan tekst natječaja, sve detaljne informacije te koje banke nude povoljno kreditiranje energetske obnove možete saznati ovdje.

Izrada projektne dokumentacije se sufinancira 100% sa 200.000 kuna

Donacija za izradu projektne dokumentacije za povećanje energetske učinkovitosti je 100%, a najviše do iznosa 200.000,00 kuna za povezane zgrade. Priznaju se troškovi izrade glavnog projekta rekonstrukcije višestambene zgrade kojim se ostvaruje ušteda potrebne energije za grijanje od najmanje 30%. Natječaj je na snazi do iskorištenja sredstava ili 31.12.2015., kao i natječaj za sufinanciranje energetskih pregleda i energetsko certificiranje. Energetski pregled i energetski certifikat zgrade predstavlja energetsku dijagnozu zgrade, mogućih smanjenja energetskih troškova i prvi je korak koji prethodi izradi projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade. U 2014. je Fond sufinancirao preglede 447 zgrada, a u 2015. su sredstva još povećana.

RITEH podružnice u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Čakovcu i Istri

Pravo na sredstva Fonda za energetsku obnovu ostvaruju upravitelji višestambenih zgrada , kao korisnici sredstava u ime i za račun suvlasnika višestambenih zgrada kao krajnjih korisnika. Sredstva se isplaćuju na temelju stvarno odrađenih radova. Osim troškova radova, kao opravdani trošak ulaganja se smatra i stručni nadzor nad ulaganjem u energetsku učinkovitost zgrade. Obzirom na veliki interes RITEH svima savjetuje pokretanje procedure čim prije. Posjetite nas u uredima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Čakovcu i Istri ili saznajte više na www.riteh.eu.

Komentirajte prvi

New Report

Close