Doza kulture, adrenalina i zabave na Splitskoj rivijeri

Autor: Poslovni.hr , 15. siječanj 2015. u 08:47
Split / Ante Vezzoti, HTZ

Splitsku rivijeru čine gradovi bogate kulture i mnoštvo destinacija aktivnog turizma i zabave.

Splitsku rivijeru čine gradovi bogate kulture i mnoštvo destinacija aktivnog turizma i zabave. Uvijek sunčani grad u samom srcu Dalmacije – Split dinamično je i živo kulturno središte koje je turistima zanimljivo i u zimskim mjesecima. Grad se razvio oko palače koju je rimski car Dioklecijan podignuo upravo na ovom mjestu prije više od 1700 godina, a ona je i danas srce grada te uvelike određuje puls gradskog života. U Splitu možete opušteno šetati povijesnom jezgrom koja je živi spomenik kulture i povijesti, polako otkrivati skrivene kutke splitske svakodnevice, zaviriti u uske kalete, diviti se zvoniku sv. Duje, spomeniku Grguru Ninskom, Peristilu i drugim splitskim atrakcijama ili se jednostavno prepustiti zimskim zrakama sunca na splitskoj Rivi. Edukativne radionice koje su organizirane u muzejima pružit će vam potpuno nov pogled na povijest i tradiciju ove destinacije, a tu su i stalne izložbe osam muzeja i šest galerija.

„Rivijera kulture“, kako vole za sebe reći osim kulturnih atrakcija Splita, Omiša i otoka Šolte, uključuje brojne manifestacije glazbenog, dramskog i vjerskog predznaka koje se odvijaju u vremenu posezone, kao što su Mag festival, Montreux jazz festival, Split film festival, Likovna kolonija Eugen Buktenica, Večeri folklora u Omišu.

Uzmite svoju dozu adrenalina

Ako se umorite od prevelike doze kulture i povijesti odmorite se šetnjom kroz Zapadnu obalu grada prema Marjanu gdje vam se pruža prilika da biciklističkim i trekking stazama  istražite ovaj krajolik i pritom uživate u pogledu. Raznovrsnu sportsko-rekreacijsku ponudu nudi i gradić Omiš smješten svega nekoliko kilometara od Splita. Omiš je gradić i luka na ušću Cetine u Poljičkom primorju, i upravo Cetina i njen kanjon plijene pažnju i zaslužni su za posebnost ovog gradića.  Omiš kao destinacija istovremeno nudi raznovrsnost, autentičnost te očuvanu prirodu i ambijent. Ovdje ćete upoznati gastronomske užitke poput  soparnika,  riječni i riblji specijaliteta i peke. Uz dašak tradicije i povijesti Poljičke Republike te gusare koji su posebno poznati u Omišu upoznat ćete novu dimenziju grada.

Zbog jedinstvenog spoja i doživljaja rijeke, planine i mora, Omiš je idealna destinacija za turiste željne aktivnog odmora, ali i za šetnje po planinarskim i tematskim stazama poput staze sv. Leopolda Mandića, Ilirsko – riječne staze te eko-etno sela Tugare. Tamo se možete napuniti dozom adrenalina i od mnoštva aktivnosti odabrati onu koja vam najviše odgovara. Iskušajte se u zip-linu u kanjonu rijeke Cetine, raftingu na brzacima rijeke Cetine, upoznajte Omiš free climbing ponudu ili kroz Canyoning-basic ljepote kanjona Cetine ili se možete okušati u planinarenju na Gospu Snježnu. Ukratko, raj za obožavatelje sportova i sve željne naleta adrenalina koji vam omogućuje zabavu kroz cijelu godinu.

Gastronomija, nautički i kongresni turizam

Splitska rivijera može se pohvaliti i bogatom ponudom nautičkog turizma koja je baziran na marinama u Splitu i na otoku Šolti. Uz to imaju i razgranatu ponudu  kongresnog turizma. Eno-gastronomska ponuda Splitske rivijere temelji se na tradicionalnim okusima i autohtonim sortama vina. 

Svakako iskoristite i gastronomsku turu koju ova destinacija nudi i posjetite poznatu oazu mira i prirode na otoku Šolti udaljenom samo 50 minuta vožnje trajektom od Splita. Ovaj otok pravi je dragulj za ljubitelje prirode. Šolta ima i svoju vrstu meda od ružmarina koja je još od antike poznat, a ovdje raste i autohtona sorta maslina Levantinka te autohtone vinske sorte.

Obiđite brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstava otoka i zaokružite svoj posjet destinaciji kroz edukativne radionice izrade ulje, vina, meda i prihvatite priliku da naučite nešto sasvim novo i neuobičajeno.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Facebook: www.facebook.com/croatia.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close