Digitalna transformacija energetske unije – kako?

Autor: Poslovni.hr , 30. rujan 2015. u 12:44
Foto: Thinkstock

Ti modeli koriste se za daljnje analize i simulaciju te pronalazak optimalnih rješenja.

Energetska neovisnost želja je mnogih zemalja. Međutim, rijetke su one zemlje koje se mogu time pohvaliti. Povijesne energetske krize i prijetnje obustave određenih energenata o kojima ovisi funkcioniranje mnogih europskih zemalja, pred Europsku uniju postavljaju izazov na koji se želi odgovoriti uspostavom jedinstvenog energetskog europskog tržišta. Početkom veljače Europska komisija pod ravnanjem predsjednika Junckera donosi strategiju za uspostavljanje energetske unije s naprednom klimatskom politikom. Takva unija integrirala bi sigurnost opskrbe, održivost i konkurentnost. Iako je namjera koja stoji iz strategije i želje da se postavi takva unija sasvim ispravna i poželjna, među država članicama postoje značajne razlike i pojedinačni interesi koji koče ujedinjenje energetske politike na europskoj razini. Svaka država naravno želi maksimizirati vlastite interese posebno jer se radi o visoko profitabilnom i strateški važnom resursu. 

Da bi ovaj najambiciozniji europski energetski projekt Zajednice za ugljen i čelik zaista zaživio te kako bi se proveo, što prije je potrebno pronaći odgovarajuće rješenje koje će svima odgovarati. Rješenje je nemoguće osmisliti bez preciznih podataka i stoga je potrebno napraviti simulator koji bi prikazao najbolje energetsko rješenje za Europu i pojedinu članicu. Međutim bez digitalne transformacije europskog energetskog sustava nemoguće je simulirati, predvidjeti i donijeti racionalnu odluku o tome. To je poruka Mahera Chebbe, predsjednika ESMIGA (European Smart Metering Industry Group), europske udruge industrija osnovane s namjerom da na europskoj razini pružaju znanje i stručnost s područja pametnog mjerenja (Smart Metering).  Maher koji je ujedno i izvršni direktor SAP-a za Energetiku i prirodne resurse smatra da za razliku od automobilske, telekom ili financijske industrije, energetska kaska u korištenju disruptivne revolucije koja omogućuje digitalizaciju usluga te korištenje ogromne količine podataka na temelju kojih je moguće stvoriti Big Data modele.

Ti modeli koriste se za daljnje analize i simulaciju te pronalazak optimalnih rješenja. S time je u skladu istraživanje koje je provela globalna konzultantska kuća Accenture koje pokazuje da energetske kompanije koje iskoriste prednosti poput digitalne tehnologije koja uključuje podatke prikupljene putem senzora te pametne mreže mogu očekivati značajne povrate od korištenje Big Data i odluka koje se donose na temelju precizne mogućnosti predviđanja. Kako bi to bilo moguće razvijeni su sustavi poput SAP HANA platforme (je izrazito brza in-memory podatkovna platforma gdje se podacima pristupa u realnom vremenu i koja objedinjava transakcijske i analitičke podatke) koji omogućuju organizacijama da iskoriste prednosti velikih podataka. 

Malo je reći da postoji istaknuta potreba sveobuhvatne transformacije postojećeg energetskog sustava: napuštanje koncepta gospodarstva temeljenog na fosilnim gorivima i sustava koji se oslanja na staru tehnologiju i zastarjele poslovne modele. Ne postoji alternativa digitalnoj transformaciji energetskih sustava. Primjer efikasnosti i ekonomičnosti digitalnih rješenja je sustav globalno vodećeg pružatelja IT usluga za energetske kompanije SAP-a čiji Smart Meter Analytics omogućuje da se na temelju podataka ugrađenih pametnih mjernih uređaja izvuku važni uvidi. SAP Smart Meter 

Analytics koji je dio spomenute SAP HANA platforme, energetske kompanije koriste kako bi gotovo trenutno donosile ključne odluke zahvaljujući analizi svakog potrošača, naprednom segmentiranju i uzorcima u potrošnji u stvarnom vremenu. Digitalnoj transformaciji će svakako doprinijeti ulaganje u istraživanje i inovacije u području energetike koje će biti poduprijeto provedbom Obzora 2020. gotovo 80 milijardi EUR vrijednog okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije. Ta će financijska potpora imati važnu ulogu katalizatora i poticaja za razvoj sigurnih, čistih i učinkovitih energetskih tehnologija budućnosti. SAP će sigurno sudjelovati u daljnjem razvoju novih inovativnih rješenja koji će se naslanjati na dosada razvijena rješenja za energetske kompanije poput sustava za upravljanje mjernim podacima, analitike pametne mreže i revolucionarnog novog sustava za upravljanje energijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close