Besplatni studiji u Danskoj i Švedskoj

Autor: Marta Duić , 29. listopad 2015. u 22:00
Tijekom sajma studentima i školarcima su na raspolaganju bili predstavnici brojnih inozemnih fakulteta

Na Sajmu svjetskog obrazovanja mogle su se saznati sve informacije vezane uz pogodnosti školovanja u inozemstvu.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mladima su se otvorile brojne mogućnosti školovanja u vrhunskim svjetskim obrazovnim institucijama, no ipak velik broj njih nije upoznat sa svojim pravima i mogućnostima koje su im na raspolaganju. Primjerice, hrvatski školarci i studenti mogu koristiti financiranje, financijsku pomoć i pravo na rad za vrijeme učenja kao i svi ostali državljani Europske unije.

Studiranje na preddiplomskim programima besplatno je na fakultetima u Danskoj i Švedskoj, dok u Nizozemskoj hrvatski studenti imaju povlaštene školarine od 1990 eura godišnje, a britanske vlasti odobravaju zajmove za školarinu. Kako bi se upoznali s ovim i ostalim pogodnostima školovanja u inozemstvu hrvatske je školarce i studente upoznao Sajam svjetskog obrazovanja (World Education Fair), kojeg je proteklog vikenda u Zagrebu obišlo više od 1500 posjetitelja. Tijekom sajma studentima i školarcima su na raspolaganju su za razgovor i konzultacije potpuno besplatno bili predstavnici brojnih srednjih škola, fakulteta i sveučilišta iz Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Nizozemske, Danske, SAD-a i drugih zemalja.

Kako kažu organizatori, najveći interes su pokazali za načine ostvarenja prava na besplatno školovanje, iskustva drugih koji su otišli na studij u neku od zemalja EU te za studije koji nisu dostupni u Hrvatskoj.Inače, World Education Fair jedan je od najvećih savjetodavnih projekata Europe koji predstavlja najnovije trendove obrazovanja u inozemstvu vezane uz profesionalnu perspektivu i realizaciju. Osigurava besplatne savjete za više od 30.000 mladih godišnje, a preko 8.000 njih uspješno pronađe i prijavi se na svoje sveučilište u inozemstvu.

"Mnogi još uvijek nisu svjesni da su im elitne škole i sveučilišta zapadne Europe nadohvat ruke, no velik interes za našim sajmom pokazuje kako se ta svijest polako, ali sigurno mijenja. Tijekom dva dana sajma pružili smo im informacije o mogućnostima obrazovanja u području učenja i usavršavanja stranih jezika, nastavka školovanja u srednjim školama i na fakultetima u zapadnim zemljama, upisa na preddiplomske i diplomske programe na sveučilištima diljem svijeta te studiranja na top MBA programima", pojasnila je Lea Ban, koordinatorica projekta World Education za Hrvatsku i obrazovna savjetnica tvrtke Integral Educational Programs, organizatora sajma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close