5.000.000.000.000 – znate li koji je ovo broj?  

Autor: Promo , 05. svibanj 2021. u 08:58
FOTO: Promo

S ciljem podizanja svjesnosti o okolišu u četvrta 6. svibnja darujemo trajnu platnenu ekovrećicu. Odlučili smo ponoviti ovu eko-akciju i zajedno s vama krenuti u borbu za zdraviji planet.  

Koristimo 5 bilijuna plastičnih vrećica… godišnje! To je 160.000 u sekundi! I preko 700 godišnje za svaku pojedinu osobu na planetu. Možemo bolje od toga. 

Posljednjih godina čini se da kao da se svijet guši pod beskrajnim gomilama plastičnih vrećica. Kako bi spriječili daljnju štetu okolišu, ali i samima sebi moramo djelovati što je prije moguće.  

Jedna od većih prijetnji našem planetu još su uvijek plastične vrećice. Za razgradnju samo jedne plastične vrećice potrebno u prosjeku je potrebno sto godina, a velik dio korištenih vrećica zbog velikih reciklažnih troškova završava u našim morima, šumama i drugim prirodnim bogatstvima. 

160.000 plastičnih vrećica u sekundi 

Iz godine u godine u prosjeku trošimo 5 bilijuna plastičnih vrećica. Kada pogledamo širu sliku to je 160.000 u sekundi! Kada bi spojili vrećice jednu za drugom, one bi okružile planetu 7 puta svaki sat te pokrile područje dvostruko veće od Francuske. 

Većina vreća jednostavno se baci 

Manje od 1% se reciklira. Najčešće se izrađuju od polietilena kojem treba stoljećima da se razgradi. Svaka tona recikliranih plastičnih vrećica štedi energetski ekvivalent od 11 barela ulja. 

12 minuta korištenja, 1000 godina zagađenja 

Potrebno je i do 1000 godina da se plastična vrećica razgradi. U prosjeku se plastična vrećica za kupovinu koristi samo 12 minuta. 

Što se događa s plastičnim vrećicama? 

Ukupno godišnje upotrijebimo 100 milijuna tona plastike. Otprilike 10 posto ove plastike završi u oceanima. Procjenjuje se da 300 milijuna plastičnih vrećica svake godine završi samo u Atlantskom oceanu. 

Sva ta plastika koja završi u oceanima nije bez posljedica! 

Posljednjih godina svjedoci smo velikog naglaska na korištenju platnenih vrećica za kupovinu kao ekološki prihvatljive alternative korištenju plastičnih vrećica. Platnene i pamučne vrećice za kupovinu lakše su za korištenje, perive su i možete ih prenamijeniti kad njihov životni ciklus završi.  

Smanjimo svoj plastični otisak i napravimo mali korak zamjenom plastičnih vrećica platnenima. Kako bismo vam pomogli napraviti taj korak, u četvrtak 6. svibnja Večernji list i Tvornica zdrave hrane ponovno daruju trajnu platnenu ekovrećicu! 

Pridružite nam se u borbi za zdraviji planet! 

Večernji list – prijatelj prirode  

New Report

Close