Više reda u iznajmljivanju apartmana

Autor: Poslovni dnevnik , 03. ožujak 2015. u 22:00
Ministar Darko Lorencin/PIXSELL

Izjednačit će se fizičke i pravne osobe po pravima i obvezama u turizmu.

Ministarstvo turizma do 22. ožujka provodi savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, a kojim se žele riješiti prepreke i nedorečenosti sadašnjeg Zakona.

Važeći Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti od donošenja 2006. do sada već je imao osam izmjena i dopuna. Neke od osnovnih izmjena koje se predlažu su da se minimalno radno vrijeme ugostiteljskih objekata uredi zakonom, ali i da se jedinicama lokalne samouprave omogući da odrede i duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata na svom području, kao i uvjete pod kojim mogu raditi sukladno potrebama gostiju i vodeći računa o zahtjevima građana.

Predlaže se i da se ugostiteljima, i fizičkoj i pravnoj osobi, omogući pružanje usluga smještaja u objektima vrste soba, apartman, studio apartman i kuća za odmor, neovisno o organizacijskom obliku i to u poslovnim i u stambenim objektima. Prema važećim odredbama samo u stambenim prostorima može se pružati usluga, i to samo od fizičkih osoba, dok ugostitelji regirirani kao obrti ili trgovačka društva mogu to tek privremeno do 2016. Izmjenama bi se potaknula profesionalizacija i otvaranje novih tvrtki i obrta za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, a time i zaposlenost, posebice samozapošljavanje.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bilo bi više i vrijeme da se zakonski dovede u red ovaj važan i unosan segment poslovanja u HR.

New Report

Close