Poduzetnicima za inteligentnu rasvjetu potpora i do 95 posto

Autor: Darko Bičak , 10. ožujak 2015. u 10:15
Danijel Boštjančić (lijevo) i inženjeri Ekomonda prezentiraju LED rasvjetu/Tomislav Miletić/PIXELL

Učinkovitom rasvjetom tvrtka može uštedjeti i do 50 posto ukupnih troškova za električnu energiju.

Troškovi električne energije su znantna stavka u budžetu mnogih poduzetnika, a energetskom učinkovitošću se oni uvelike mogu smanjiti. Najjednostavnije i najbrže je investirati u inteligentnu rasvjetu što može dovesti do ušteda i do 50 posto, uz istodobno povećanje učinkovitoste te iste rasvjete. 

Potpora ili zajam
Dodatna pogodnost je da se za ovu namjenu mogu dobiti bespovratna sredstva koja dosežu i do 80 posto investicije. Kako je moguće ostvariti znatne uštede primjenom inteligentne rasvjete, uz minimala vlastita sredstva, bilo je govora na savjetovanju koje je organizirao PBZ Business Club u ponedjeljak u Zagrebu. Povod je bio aktulni natječaj Fonda za zaštitu okoliša koji traje do 30. ožujka. Novost je što je ovvo po prvi puta da se potiče učinkovitost rasvjete u komercijlanim objektima koji nisu namijenjeni stanovanju. Kako je tom prilikom pojasnio Mladen Bešević, direktor u tvrtki za energetsko certificiranje Riteh, novac od FZOEU-a će se moći dobiti kao pomoć, subcencija ili pak kao zajama.

 

40posto

će biti prosječna potpora za modernizaciju rasvjete

Maksimalan iznos potpore je 1,4 milijuna kuna. Bešević dodaje da će se za većinu poduzetnika u Hrvatskoj ta subvencija kretati na razini 40 posto ukupne investicije u rasvjetu, na otocima će doseći 60, a na područjima od posebne državne skrbi i 80 posto. Nediljko Rojnica, direktor u Sektoru upravljanja prodajom PBZ-a, naglašava da je uz subvencije EBRD-a i FZOEU-a moguća na područjima posebne državne skrbi ostvariti bespovratnu potporu od čak 95 posto, no da je iskoristivot toga zanemariva. Rojnica se pohvalio da je gotovo dvije trećine svih odobrenih projekata vezano uz upravitelje zgradama u Hrvatskoj vezano uz PBZ. Stoga je i ovaj projekt pokriven kreditnim linijama vezanim uz EBRD-ove uvijete. Radi se o kreditu do 1,5 milijun eura s rokom povrata od jedne do pet godina i kamatu od šest posto. 

Slovenska iskustva
O projektu zamjene rasvjete u Sloveniji, govorio je Danijel Boštjančič, direktor tvrtke Ekomond koja je specializirana za energetsku učinkovitos u rasvjeti, a u tijeku je osnivanje njihove podružnice i u Hrvatskoj. "U Sloveniji su poticaji za učinkovitu rasvjetu krenuli 2011., a narednih godina su se smanjivali. No, ove godine ih niti nema. Očekujem da će slično biti i u Hrvatskoj, pa zato pozivam poduzetnike da požure", kaže Boštjančič. 

Komentirajte prvi

New Report

Close