Poduzetnicima 7,8 mil. kuna potpora za informatizaciju

Autor: Darko Bičak , 13. travanj 2015. u 22:01
Ministar Gordan Maras/Žarko Bašić/PIXSELL

Iz europskih fondova je osigurano ukupno 34,7 milijuna kuna za 70-ak projekata informatizacije malih i srednjih tvrtki.

Grafičko-tiskarska tvrtka Braj Kop iz Pazina samo je jedna od njih 19 kojima su jučer u Zagrebu uručeni ugovori o dodjeljivanju bespovratnih sredstava iz EU fodnova za informatizaciju poslovnih procesa.

Braj Kop zapošljava 20-ak ljludi, a bavi se proizvodnjom etiketa za industriju. Kako pojašnjava Alen Brajković, direktor prodaje u toj tvrtki, radi se o ukupnoj investiciji od 963,6 tisuća kuna, a kroz bespovratne potpore im je dodijeljeno 593,5 tisuća kuna. "Želimo instalirati programska rješenja koja će nam omogućiti da pohranimo sve operacije koje smo ikada radili. Na taj način bi mogli u svakom trenutku vidjeti sve parametre koje smo ikada koristili u svojem poslu. To će uvelike poboljašti naše poslovanje kroz kontrolu kvalitete i brzinu izvođenja pojedinog projekta", pojašnjava Brajković čija tvrtka više od 75 posto prihoda ostvaruje u izvozu. Preko Ministarstva poduzetništva i obrta te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa (SAFU) poduzetnicima je jučer podijeljeno 7,84 milijuna kuna potpora za investicije ukupne vrijednosti od gotovo 14 milijuna kuna.

Kako je na svećanosti u Zagrebu pojasnio ministar Gordan Maras, riječ je o projektu kojim se potiče razvoj, rast i konkurentnost mikro, malih i srednjih pduzetnika putem informatizacije poslovnih procesa. Projekt se financira iz Europskkog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Natječaj je otvoren 19. ožujka prošle godine, a do sada je zaprimljeno više od 500 prijava od čega je obrađeno njih 55. Zbog velikog broja prijava, proteklog tjedna je zaprimanje novih prijava privremeno obustavljeno. Za ovu namjenu je osigurano ukupno 34,68 milijuna kuna, a očekuje se da će potpore dobiti ukupno 70-ak malih i srednjih poduzetnika.

Arhitektura

Globalna konkurentnost

Arhitektonski biro Kincel iz Zagreba dobio je potporu od 285,5 tisuća kuna za nabavku novog softvera koji im je nužan da bi zadovoljli suvremene standarde u projektiranju građevina. Kako pojašnjava Nikola Kincl, direktor tvrtke, ukupna investicija iznosi nešto manje od 520 tisuća kuna, a bez potpore iz Bruxellesa bi teško zatvorili ovu investiciju. Ova arhitektonska tvrtka trenutno upošljava 10-ak ljudi, a novi programi će im omogućiti da budu konkurentni na bilo kojem natječaju u Europi ili svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close