‘Opasnost su investitori u kripto koji ne znaju što rade’

Autor: Darko Bičak , 14. veljača 2023. u 07:00

Financijsko tržište se zadnjih godina ubrzano transformira prema digitalizaciji i kriptovalutama, a sve je češća pojava da banke imaju licence za tradicionalno bankarske poslove, ali i i poslovanje kriptovalutama.

Da je ovaj trend sve izraženiji i u Hrvatskoj potvrđuje Nikola Škorić, osnivač i direktor tvrtke Electrocoin, koji ova godine u Hrvatskoj organizira konferenciju Money Motion, jedinu međunarodnu fintech konferenciju te vrste.

Kod kriptovaluta se često govori o sigurnosti takvih financija jer svakodnevno svjedočimo raznim prijevarama. U Electrocoinu naglašavaju da kod kriptovaluta moramo razdvojiti dvije stvari – transakcije i investicije.

“Prva stvar je omogućavanje prodavačima da u kriptovaluti naplate svoju robu ili uslugu, a da njima na račun sjednu euri. Oni kroz takav model nisu izloženi bilo kakvom riziku. Proces plaćanja se provodi preko tvrtki poput nas i naših financijskih partnera, a trgovci samo vrše naplatu.

Na drugoj strani su investitori u kriptovalute koji i ulaze u to zbog volatilnosti kripto tržišta, uostalom kao i svi drugi investitori. Činjenica je da kripto tržište može narasti za nekoliko desetaka posto u jednom danu.

Naravno da to privlači investitore koji se žele okušati na ovom tržištu”, pojašnjava Škorić. Dodaje da se tu najčešće radi u investitorima koji znaju što rade i svjesni su svih rizika. Opasnost vidi kod ljudi koji u ovakve investicije ulaze, a da ne znaju što zapravo rade. Zbog njih je treba raditi stalne edukacija na svim razinama i upozoravati na opasnosti.

Jedan od takvih projekata je Money Motion, najveća FinTech konferencija u regiji, koja će se u Zagrebu održati 9. i 10. ožujka i okupiti više od 35 globalno priznatih stručnjaka iz bankarstva, plaćanja, financijske tehnologije i kripto svijeta, a organizira ju upravo Electrocoin u suradnji s partnerima.

New Report

Close