Razvijaju solarne elektrane, a ispituju i mogućnosti vodika kao pogonskog goriva

Autor: PD VL native tim , 30. studeni 2020. u 21:59
Pobjednici prve generacije korisnika Akceleratora Novih Ideja, startup programa kojeg zajednički provode INA i Step Ri
INA

Naša najveća naftna kompanija ulazi u nove biznise koji će osigurati provođenje politika i strategija Europske unije i Republike Hrvatske u promicanju održivog, sigurnog i niskougljičnog razvoja.

Nafta i plin će još dugo ostati ključni i važni energenti, međutim INA je spremna na transformaciju i ulazak u nove biznise kojima će nadograditi postojeći lanac vrijednosti. Streme razvoju projekata koji nisu nužno vezani uz naftu i plin, ali se na neki način naslanjaju na kulturu dugogodišnjeg poslovanja kompanije.

Stvaranje dodatne vrijednosti

Upravo u smjeru nadogradnje postojećeg lanca vrijednosti INA i Grad Zagreb surađuju na razvoju tržišta vodika u prometnom sektoru u Republici Hrvatskoj, a primarno je fokus na uvođenju vodika kao ekološki prihvatljivog goriva na području Grada Zagreba. Riječ je o gorivu koje pokreće električna vozila bez emisije stakleničkih plinova, čestica, buke i vibracije, a takva vozila u okoliš emitiraju samo vodu. U toj suradnji oformljen je i prijedlog koji obuhvaća sve od proizvodnje alternativnog goriva do nabave dvadeset autobusa na vodik. Početkom 2020. prijedlog je Grad Zagreb prijavio na projekt “Project Development Assistance For Regions”, primarno kreiran za regije i gradove EU 13 koje nemaju razvijenu infrastrukturu niti primjenu vodikovih tehnologija.

Od ukupno prijavljenih 39 projektnih prijedloga, izabrano je jedanaest projekata među kojima je i onaj Ine i Grada Zagreba. Jedan ovakav projekt, osim što će smanjiti onečišćenje, osigurat će i provođenje politika i strategija EU te Republike Hrvatske u promicanje održivog, sigurnog i niskougljičnog razvoja. Dobar primjer zadovoljavanja ključnih načela održivosti je Inin program razvoja solarnih elektrana na postojećim industrijskim postrojenjima u Sisku, Molvama i Rijeci. “Ovi projekti otvaraju vrata novog razvoja za nas kao kompaniju, a s obzirom na to da se radi o ulaganju u postojeća industrijska postrojenja na ovaj način dajemo dodatnu vrijednost našim lokacijama što je posebno važno u kontekstu transformacije sisačke rafinerije. U projekt solarnih elektrana ušli smo ambiciozno jer se radi o dva razmjerno velika projekta na kojima ne namjeravamo stati, pa aktivno istražujemo i potencijalni razvoj dugih projekta na području obnovljivih izvora energije”, rekao je Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa iz Ine.

Agilnost i inovativnost

Riječ je o novim poslovnim modelima i konceptima razmišljanja, a kako bi svakodnevno bili u doticaju s istima INA projektom ANI podupire i razvoj startup zajednice.

“Uključenost velikih kompanija u razvoju startup zajednice nije uobičajena u Hrvatskoj te je Inin angažman na ovom području pokazao da slijedimo najbolje svjetske prakse i da smo spremni prihvatiti razmišljanja, poslovne modele i ideje koje se razlikuju od našeg uobičajenog načina rada. U svijetu koji se ubrzano mijenja agilnost i inovativnost postaju sve važniji čimbenici održivosti poslovanja, a projekt ANI najbolje pokazuje da smo spremni mijenjati se sukladno vremenu u kojem živimo“, zaključio je Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa iz Ine.

New Report

Close