Stručnjakinja za zapošljavanje: Želite li posao, o ove tri teme morate lagati

Autor: Poslovni.hr , 10. prosinac 2023. u 08:06
Unsplash

Svaki intervju za posao je stresan, no stručnjakinja za zapošljavanje tvrdi kako je na neka osjetljiva pitanja potrebno dati posebno oprezan odgovor.

Bonnie Dilber, voditeljica zapošljavanja u Zapieru, tvrtki u industriji automatizacije, ispričala je kako sa svojih devet godina radnog iskustva posve razumije da tvrtke žele zaposliti vrhunske talente koji će s vremenom rasti s njima i zato je s Business Insiderom podijelila kako oprezno odgovoriti na ova tri pitanja na razgovoru za posao.

Zašto se napustili svoju prethodnu radnu poziciju?

Loši odgovori su svi koji uključuju pretjerano negativan stav ili napadanje bivšeg poslodavca. Ako odgovorite previše negativno, tvrtka u kojoj ste na intervjuu zapitat će se je li bilo problema povezanih s vama ili vašim radnim mjestom. Također se mogu zabrinuti da ćete u budućnosti o njima tako negativno govoriti.

Ovo su primjeri loših odgovora:

  • ”Moj šef je bio prevelik mikromenadžer (pretjerano nadzirao i kontrolirao rad zaposlenika).”
  • ”Vodstvo kompanije nije imalo pojma što radi.”

Bolji primjer tog odgovora stavlja fokus na ono što želite u ulozi za koji ste se prijavili. Dilber savjetuje da ako spominjete prošlu firmu, neka to bude kratak i pozitivan odgovor.

Ovo su primjeri dobrih odgovora:

  • ”Sve je bilo odlično, no htio/htjela sam preuzeti veći izazov.”
  • ”Iz bivše firme sam otišao/otišla, jer se nisam najbolje uklopio/uklopila u kulturu firme.”
  • ”Ono što sam tražio/tražila u toj poziciji nije se pokazalo onako intrigantnim koliko sam mislio/mislila da će biti. Volio/voljela bi pronaći nešto što će bolje odgovarati mojim interesima.”

Zašto želite ovaj posao?

Ako ste prilikom odgovora na ovo pitanje samo fokusirani na što ćete vi dobiti od rada u pojedinoj tvrtki, primjerice u svom odgovoru spomenete samo dobivanje naknade i mogućnost rada na daljinu, oni koji odlučuju o vašem zapošljavanju mogu pomisliti da vam nije dovoljno stalo do tog posla.

Zapamtite, oni traže nekoga tko će u odgovoru na ovo pitanje spomenuti više od plaće i benefita, nekoga tko je istražio firmu, dobro razumije čime se ona bavi i pokazuje entuzijazam.

Ovo su primjeri loših odgovora:

  • ‘Želim posao na daljinu kako bi mogao/mogla biti kod kuće s djecom.”
  • ”Želim posao koji je dobro plaćen.”

Ovo je primjer dobrog odgovora:

  • “Uzbuđen/uzbuđena sam zbog mogućeg utjecaja proizvoda koje tvrtka kreira i stvarno želim biti dio toga.”

Gdje se vidite u budućnosti?

Skupo je zaposliti i obučiti nekoga — tvrtke se nadaju da će zaposliti nekoga tko će ostati dugoročno. Tijekom razgovora za posao važno je izraziti svoje nade da ćete se dobro snaći u ulozi i dugoročno rasti s tvrtkom. Tvrtke su posebno oprezne kada se za posao prijavi netko tko je za njega prekvalificiran – pomisle da bi mogao brzo otići.

Recimo, netko je bio u upravi zadnjih pet godina i sada se prijavljuje za ulogu suradnika. Ako osoba kaže nešto poput “Nisam uspio dobiti intervjue za menadžerske poslove, pa sam mislio pokušati s ovim poslom”, tvrtka bi se mogla zabrinuti da će osoba otići prilično brzo, a zatim će je morati zamijeniti i obučiti opet nekog novog.

Ovo su primjeri loših odgovora:

  • “Nadam se prijeći u financije, ali te je poslove teško pronaći. Stoga sam spreman/spremna raditi ovu ulogu u odjelu podrške.”
  • “U budućnosti se nadam otići na diplomski studij.”

Ovo je primjer dobrog odgovora:

  • “Nadam se da ću ostati na ovom poslu sljedeće dvije do tri godine i želio/željela bih istražiti mogućnosti upravnih pozicija ako je moguće.”

Sitnice bi mogle biti presudne

Na današnjem visoko konkurentnom tržištu rada, tvrtke imaju na izbor velik broj kandidata i ponekad sitnice kao što su nedostatak entuzijazma ili nepoznavanje rada tvrtke mogu postati razlogom zašto niste odabrani za posao koji ste htjeli.

”Potičem ljude da istraže tvrtku prije intervjua, kako bi mogli doći i autentično govoriti o tome zašto žele tamo raditi”, poručila je Dilber.

Komentirajte prvi

New Report

Close