Župani podržavaju novu NUTS 2 podjelu

Autor: Darko Bičak , 27. siječanj 2019. u 22:00
Goran Pauk je šibensko-kninski župan i čelnik Hrvatske zajednice županija, Foto: DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Umjesto dvije, imat ćemo četiri EU regije.

Predložena NUTS 2 klasifikacija ide u prilog ekonomskim i statističkim pokazateljima zbog čega se svakako može očekivati porast broja investicija u regijama koje dosad nisu bile privlačne poduzetnicima, kažu u Hrvatskoj zajednici županija (HZŽ) kojoj je na čelu šibensko-kninski župan Goran Pauk. Dodaju da je ministrica Žalac do 2023. najavila donošenje karte regionalnih potpora usmjerenih prije svega poduzetnicima koji trenutno mogu dobiti 25% potpora kroz Zakon o poticanju ulaganja, a s novim prijedlogom one rastu na 50% za velika poduzeća, 60% za srednja poduzeća i 70% za mala poduzeća. “Smatram da je ovo velik korak za privlačenje investicija u regije koje do sada nisu bile prepoznate kao investicijske. Ovakvo kreiranje regionalne politike je najkonkretniji put za ostvarivanje onog za što se najviše borimo, a to je ravnomjeran regionalni razvoj i gospodarski zamah svih hrvatskih županija“, rekao je Pauk.

Novim modelom će u nešto lošijoj poziciji biti samo Grad Zagreb, a koji se izdvaja u zasebnu regiju s obzirom na to da ispunjava kriterije broja stanovnika i prosjeka razvijenosti, koji je u usporedbi s EU 105%. Pauk naglašava da se dobar primjer reorganizacije NUTS 2 regija može pronaći u poljskim vojvodstvima s kojima HZŽ surađuje niz godina.

“Oni su regiju koja je obuhvaćala grad Varšavu i okolinu podijelili na dvije regije manjeg obuhvata, pri čemu je manje razvijena regija stavljena u povoljan položaj s aspekta uvjeta korištenja fondova EU. Pet slavonskih županija zajedno sa Sisačko-moslavačkom i Karlovačkom spadaju u najnerazvijenije županije s 40 posto razvijenosti u odnosu na europski prosjek i upravo bi one došle u bolji položaj za razvitak, zajedno s drugim naporima koji se ulažu u lokalni i regionalni razvoj (npr. Projekt Slavonija-Baranja-Srijem). Jadranska Hrvatska ostala bi u svojoj kategoriji NUTS 2, dok bi četvrtu regiju, Sjevernu Hrvatsku, činile Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka i Koprivničko-križevačka županija. Ovakva podjela čini temelj razvoja regionalnih potreba kanaliziranjem EU sredstava“, naglašava Pauk. Dodaje da je podjela Hrvatske na regije iz 2012. bila nepravedna upravo zbog izostanka javne rasprave i osluškivanja potreba “s terena“, zbog čega smo i izgubili puno potpora, posebice kada govorimo o poduzetništvu, bila to mala, srednja ili velika poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close