Žene teže dobivaju kapital za pokretanje posla jer nemaju nekretnina

Autor: Darko Bičak , 21. studeni 2016. u 13:58
Barbara Bolf vlasnica je tvrtke BB Natura Vera, Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Udio žena vlasnica zanemariv je u proizvođačkim i građevinskim tvrtkama.

Iako su u Hrvatskoj spolovi načelno ravnopravni u svim pogledima, statistika pokazuje da ipak postoje znatne razlike između muškaraca i žena. Jedan od segmenata gdje je neravnopravnost očita je poduzetništvo jer, prema podacima Financijske agencije – Fina, žene su vlasnice svega 18,3 posto poduzeća u našoj zemlji.

Bjelovarski primjer

U konkretnim brojkama to znači da je u vlasništvu žena 18.115 trgovačkih društava, a još 7525 ih je u mješovitom vlasništvu u kojem je jedan od suvlasnika žena. Sektor koji je najviše vezan uz žensko poduzetništvo su stručne znanstvene i tehničke djelatnosti gdje su poduzetnice vlasnice 27,2 posto tvrtki, a slijede ostale uslužne djelatnosti.

 

11posto

poduzetnica ima u Požegi, a to je najmanje u Hrvatskoj

Udio žena vlasnica zanemariv je u proizvođačkim i građevinskim tvrtkama. Iako bi bilo za očekivati da je žensko poduzetnišvo najrazvijenije u najvećim gradovima, Finina statistika pokazuje da najviše poduzetnica u odnosu na ukupan broj registriranih tvrtki ima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i to 21,4 posto, a slijede Međimurska i Zagreb s po 20 posto. Najmanje poduzetnica je u Požeško-slavonskoj županiji i to svega 11 posto. U apsolutnim brojkama, naravno, najviše poduzetnica imaju Zagreb, Split i Rijeka.

Odlučuju muškarci

Da žene u biznisu nisu ravnopravne s muškarcima svjesna je i Barbara Bolf, vlasnica tvrtke za proizvodnju i prodaju kozmetike BB Natura Vera iz Zagreba.

 

18posto

hrvatskih tvrtki je u vlasništvu žena

“Dugo sam u obiteljskom biznisu koji je pokrenuo još moj otac te mi je odavno jasno da mnoge odluke, čak i u ‘ženskim’ sektorima poput kozmetike donose muškarci. Iako se osobno nikad nisam srela s klasičnom diskriminacijom, iz iskustva mnogih kolegica sam čula da je diskriminacja i prikrivena diskriminacija u biznisu normalna stvar.

 

7,5tisuća

tvrtki je u mješovitom vlasništvu s ženom kao suvlasnikom

To se prije svega odnosi na otežano napredovanje i slobodu odlučivanja. Upravo je to bio jedan od ključnih razloga zašto sam se odlučila za privatno poduzetništvo jer nisam htjela pristati da mi itko ograničava razvoj i napredovanje pa bih se uvijek pitala je li e to zbog moje sposobnosti ili zato što sam žena. Ovdje o svemu odlučujem sama”, kaže Barbara Bolf.

Fiktivne vlasnice

Iako situacije ide nabolje, ali da nije i vjerojatno još dugo vremena neće biti pune ravnopravnosti, smatra i splitska bivša poduzetnica, a sadašnja savjetnica Razvojne agencija Splitsko-dalmatinske županije RERA, Ivanka Luetić Boban.
“Problema je mnogo, a jedan od ključnih je da su žene rijetko vlasnice nekretnina, a samim tim i vrlo teško dobivaju kredite za pokretanje vlastitog biznisa. Tu je i pitanje mentaliteta. Svojedobno smo ovdje u Splitu imali subvencionirane kredite za žene poduzetnice koji su bili dobro prihvaćeni. Ali u realnosti to je najčešće značilo da su žene fiktivno postale vlasnice tvrtki svojih supruga zbog jeftinijeg kreditiranja”, navodi Ivanka Luetić Boban.
Dodaje da problemi s ravnopravnosti spolova počinju već u obitelji i tijekom škole kada se dječake i djevojčice usmjerava u “ženska” i(li) “muška” zanimanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close