Zemlja koja planira i nagrađuje najbolje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke

Tomislav Vuić, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

Hrvatska ide u dobrom smjeru, no svi trebamo zajedno ubrzati: pitajmo se više što možemo napraviti za našu zemlju, a ne što ona nije napravila za nas. Previše je zaposlenika vezanih uz državu, rade prosječno manje od privatnog sektora, ali neki rade puno i dobro – nagradimo ih adekvatno. Dogovorimo dugoročnu strategiju razvoja zemlje i svake institucije i onda to provedimo. HPB  priprema strategiju, provodi drugu fazu podizanja kvalitete i efikasnosti, završava pripajanje Jadranske banke: rezultati se vide, a bit će još vidljiviji iduće godine.

To je, ukratko, 'Poslovna 2019.' Ne samo radi ekonomskih pokazatelja, nego i zbog odlučnosti da se neugodne teme otvore i rješavaju, mislim da naša zemlja ide u sve boljem smjeru. Karakteristika nas Hrvata da smo nezadovoljni, a nismo se spremni promijeniti i dati veći doprinos (uz časne izuzetke), tema je o kojoj svake godine pišem i neću je elaborirati. Državni sektor je prosječno manje efikasan od privatnog, ali marljivim radom i stručnošću pojedinci ostvaruju odličan rezultat, bez da ih se pohvali, a kamoli financijski nagradi.

Od zaposlenika, direktora državnih kompanija, državnih tajnika pa do ministara i premijera – nagrađivanje nije adekvatno. Zemlja nije bogata i puno ljudi teško živi, ali premijer ne smije imati manju plaću nego šef poslovnice banke, niti ministar kao dobar programer. Kad državni tajnik riješi problem koji se 10-ak godina odgađa, treba dobiti nagradu. Izostanak nagrađivanja za dobro učinjeno uz istovremeno toleriranje nerada, nečinjenja i traženja grešaka kod onih koji  rade – mora prestati, makar to izazvalo i negativnu reakciju kod dijela birača.

Kao jedina veća banka u hrvatskom vlasništvu, imamo posebnu odgovornost. Radimo puno na unapređenju naših proizvoda i usluga i ulažemo u razvoj digitalnog što je bitno i za dugoročnu uspješnost i održivost. Veliki kanal Hrvatske pošte još nije pokazao sve mogućnosti i nastojimo mu dati novi zamah. Jedan od prioriteta Hrvatske poštanske banke je i rad s našom dijasporom, a i prirodno je, s obzirom na strukturu našeg vlasništva, da ostvarimo suradnju bolju nego bilo koja druga banka.   

Tržišni rast nam je bitan i radi profitabilnosti i radi želje da budemo sve aktivniji sudionik, a ne samo objekt na tržištu. Primarno planiramo organski rast, ali ne isključujemo nastavak preuzimanja drugih banaka. Za daljnji rad, pogotovo rast, trebat će nam i novi kapital. Ukratko, za kraj – HPB će djelima doprinijeti razvoju zemlje, prvenstveno podizanjem kvalitete i povećanjem efikasnosti, osigurati dugoročnu uspješnost najveće banke u hrvatskom vlasništvu ulaganjem u digitalno i nastaviti s tržišnim rastom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close