Zbog čega stalno tvrdite da je novi Zakon o obrtu bolna točka hrvatskog obrtništva?

Autor: Darko Bičak , 02. srpanj 2014. u 22:00
Dragutin Ranogajec, HOK

Dragutin Ranogajec navodi da je razlog tome što u novom Zakonu o obrtu fizička osoba obrtnik nije pred zakonom jednaka pravnoj osobi trgovačkom društvu.

U novom Zakonu o obrtu fizička osoba obrtnik nije pred zakonom jednaka pravnoj osobi trgovačkom društvu.

Zbog toga smo uputili Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbi tog zakona. Riječ je o tome da postoji bitna razlika u zakonskim obvezama propisanim za fizičke osobe koje obavljaju vezani obrt i za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt. Vezani obrti su one gospodarske djelatnosti za čije se obavljanje kao uvjet traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit. 

Na koje razlike konkretno mislite?
Obveza stručnog uvjeta propisana je za sve obrtnike koje obavljaju vezani obrt, dok je za pravne osobe koje obavljaju vezani obrt propisano da moraju imati zaposlenog radnika koji ispunjava stručni uvjet samo u slučaju ako ta pravna osoba izvodi praktičnu nastavu i vježbe naukovanja. Pravi smisao propisivanja uvjeta stručnosti za vezane obrte (automehaničar, vodoinstalater, frizer, kozmetičar itd.) je jamstvo stručnosti, zaštita zdravlja, kao i zaštita potrošača, a ta zakonska obveza bi trebala važiti jednako za obrtnika i za pravnu osobu.

Navodite i problem obrazovanja obrtnika?
Ministarstvo poduzetništva i obrta do danas nije formiralo stručne komisije koje bi ispitale i dale svjedodžbu mladim obrtnicima čije školovanje i naukovanje je završeno. Isto tako, Ministarstvo je promijenilo nomenklaturu pa više neće biti svjedodžbe nego uvjerenja, a zbog čega će mnogi obrtnici koji rade s partnerima iz zapadne Europe, ili u tim zemljama, imati probleme jer tamo obrtnička svjedodžba znači jedno, a uvjerenje nešto sasvim treće.

Komentirajte prvi

New Report

Close