Zašto se komplicira prilagodbu temeljnog kapitala?

Autor: Marija Brnić , 17. listopad 2022. u 21:59
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Poduzetnici će moći i sami podnijeti zahtjev i ispuniti obrazac, što je moguće obaviti fizički i elektronskim putem.

Iz redova malih i srednjih poduzetnika zabrinuti su novim troškom, ali i poslom koji ih očekuje uvođenjem eura i prilagodbom temeljnog kapitala u sudskom registru. Sav posao, umjesto da se provodi automatizmom, poduzetnici će morati obavljati sami. Iz Glasa poduzetnika jučer su upozorili da će to iziskivati i podmirenje troška javnih bilježnika od 2,5 tisuća kuna za doo. Istina, za promjenu temeljnog kapitala poduzetnici će imati na raspolaganju tri godine, s tim da zahtjev mogu podnositi nakon 1. siječnja 2023.

Poduzetnici će moći i sami podnijeti zahtjev i ispuniti obrazac, što je moguće obaviti fizički i elektronskim putem, a registracijski sudovi će upis promjena temeljnog kapitala provoditi bez plaćanja sudske pristojbe. U HUP-u, pak, smatraju da je ovaj slučaj konverzije u euro upravo bila dobra prilika da država pokaže da se radi na tomu da se poduzetnike rastereti administrativnih obveza i troškova, te da se cijeli postupak obavi automatizmom.

Administracija u institucijama koje provode registraciju ionako će zbog cijelog postupka imati dodatan angažman. Iako se postupak uvođenja eura smatra jednim od najbolje pripremljenih, u ovom slučaju ostaje nejasno zašto je odabran ovakav pristup, kao i zašto je tako dug rok država ostavila za provođenje konverzije temeljnog kapitala poduzeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close