Zaklada koja mijenja sudbine: Stipendisti su danas u Nikeu, PwC-u, S&P Globalu…

Autor: Josipa Ban , 27. studeni 2022. u 08:23
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zagrebačka škola ekonomija i managementa šestu godinu zaredom organizira bal.

U Kristalnoj dvorani Hotela Westin Zagreb 10. prosinca šestu godinu zaredom održat će se ZŠEM bal. Okuplja široku zajednicu Zagrebačke škole ekonomije i managementa, a najveća vrijednost bala u namjeni je kojoj služi. Naime, na balu se prikupljaju sredstva kojima ZŠEM donira Zakladu Ivane Hodak – Zakladu koja je osnovana prije trinaest godina, a usmjerena je na pružanje financijske pomoći u stjecanju visokog obrazovanja iz područja prava i ekonomije mladih koji nemaju dovoljno novca za pokrivanje troškova školovanja.

“Do sada je Zaklada isplatila više od 150 stipendija. Postoje školarine za studij na ZŠEM-u koje donacijama osigurava isključivo ZŠEM i potpore za troškove života koje osiguravaju razni donatori. Do sada je Zaklada omogućila četverogodišnji ili petogodišnji studij za više od 50-tak studenata”, objašnjava Ljerka Mintas Hodak, osnivačica Zaklade i prodekanica ZŠEM-a, koja je Zakladu osnovala u sjećanje na prerano i tragično poginulu kćer Ivanu.

Ponosni na donacije

Kako podsjeća, Ivana je u vrijeme tragične smrti bila odvjetnička pripravnica, ali i asistentica na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te se s puno entuzijazma bavila studentima. Zato je i Zaklada usmjerena upravo na njih.

“Smatrala sam kako bi bilo korisno financijski pomagati onim mladim ljudima koji su slabijeg imovinskog stanja ili dolaze iz udomiteljskih obitelji ili iz domova za nezbrinutu djecu kako bi mogli steći visokoškolsku naobrazbu i time bolju startnu poziciju u životu”, ističe Mintas Hodak.

A da bi što je moguće više mladih dobilo upravo to – bolju startnu poziciju – važna je svaka podrška. Nju od početaka osigurava ZŠEM, a od 2017. kroz ZŠEM bal u ovoj plemenitoj priči može sudjelovati i šira zajednica.

“Bal je događanje na kojemu se povezuju generacije studenta i alumnija čime jačamo našu ZŠEM zajednicu, a iza kojeg stoji lijepa humanitarna priča”, ističe Marija Oblaković, voditeljica marketinga ZŠEM-a.

Kako napominje, upravo se kroz bal, na kojem se obnavljaju stari kontakti i stvaraju novi, sklapaju prijateljstva, ali i poslovni projekti, prikupi najviše novca za donaciju Zakladi Ivana Hodak. Ove se godine, najavljuje Oblaković, očekuje oko 400 uzvanika, koji će, posve sigurno, uživati u bogatom zabavnom programu i gastronomiji, a usto nekome omogućiti bolje sutra. “U jubilarnoj 20. obljetnici postojanja, zaista smo ponosni na donacije Zakladi Ivana Hodak kojima je ZŠEM osigurao brojne stipendije koje su stipendistima omogućile iznimnu kvalitetu visokog obrazovanja te razvoj vještina i kompetencija tijekom studija. Ponosni smo na rezultate naših stipendista i nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i novim generacijama studenata omogućiti financijsku potporu tijekom studiranja”, navodi Oblaković.

Primjera je uspješnih ljudi i karijera, a kojih ne bi bilo bez Zaklade Ivana Hodak, potpora ZŠEM-a i donacija, uistinu mnogo.

Priznanja volonterima

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Ljerka Mintas Hodak navodi tek nekoliko ambicioznih i talentiranih ljudi, koji su bili bez sredstava da se sami školuju, ali su uz financijsku pomoć Zaklade, znanjem i prodornošću uspjeli doći na pozicije nekih prestižnih stranih tvrtki u Hrvatskoj i izvan nje.

“Phillip Dretar radi u PWC-u Njemačka, Teo Grubac je u Nikeu Nizozemska. Ivana Kesten radi u S&P Global u Švicarskoj, a Janko Brlečić u Passio Inc. USA. David Pranjić je pak u L’Orealu Hrvatska, a Jelena Sabljak nakon Novartisa otišla u Pharm-Olamu. Andi Islami poslovno je iskustvo gradio u brojnim respektabilnim tvrtkama poput Bentley Motorsa, Applea, Ralph Laurena, Farfetcha i Chalhoub Groupa “, nabraja ponosno osnivačica Zaklade koja je zadovoljna onime što je Zaklada postigla.

400 uzvanika

očekuje se na balu u Kristalnoj dvorani Hotela Westin Zagreb

“Na web stranici Zaklade stoji izreka: ako ne možete promijeniti svijet, promijenite sudbinu bar jednog čovjeka. Ova naša Zaklada nije financijski moćna kao neke druge, ali je promijenila na bolje sudbine naših stipendista. Stoga smo zadovoljni do sada postignutim te ćemo ove godine na Balu ZŠEM-a podijeliti priznanja svima koji već trinaest godina predano volonterski rade u Zakladi kao i našim najvjernijim dugogodišnjim donatorima”, najavljuje.

Marija Oblaković pak navodi da su zahvaljujući sponzorstvima uspjeli znatno smanjiti ove godine vrlo visoke organizacijske troškove, te tako osigurali više sredstava za donacije.

Projektu pomoći stjecanja visokog obrazovanja onima kojima bez uključivanja drugih ono ne bi bilo dostupno, moguće se još uvijek priključiti. Mala je to cijena za značaj koji će imati.

Komentirajte prvi

New Report

Close