Zahvaljujući rezervama koje smo stvorili narednih mjeseci neće biti otpuštanja

Autor: Katarina Dimitrijević Hrnjkaš , 27. travanj 2020. u 22:00
Foto: Žarko BaŠiĆ/PIXSELL

U serijalu ‘Budite heroji koje Hrvatska treba’ razgovaramo s čelnicima domaćeg gospodarstva o tome što moramo činiti da bi spasili svako radno mjesto, svakog vozača, kuhara, stočara…

Možda nam poslovnica u Petrinji ili nekom drugom malom mjestu ne donosi očekivanu zaradu, ali kada bismo je zatvorili, posao bi izgubila nečija majka, hraniteljica obitelji. Treba imati socijalnu osviještenost, osjećaj za društvenu odgovornosti i da nije sve i samo u profitu.

Tako i u korona krizi, moramo imati osjećaj za ljude, ne slati ih odmah na burzu rada nego izvući svoje rezerve. Govori nam to predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije Mario Musa koji se uključio u kampanju Styria Media Groupe ‘Budite heroji koje Hrvatska treba’ u kojoj razgovaramo s čelnicima hrvatskog gospodarstva o tome što trebamo učiniti da se spasi svako radno mjesto.

Musa kaže kako je s posebnim osjećajem za domaću industriju, njihova tvrtka zaustavila ili odgodila skoro sva plaćanja prema inozemnim dobavljačima te su se istovremeno usmjerili isključivo prema domaćim partnerima.

“U Hrvatskoj Lutriji smo u okviru ušteda i očuvanja radnih mjesta na minimum sveli sva plaćanja prema inozemstvu dok smo sa svojih 1300 partnera u zemlji, kod kojih imamo zakup prostora, dogovorili da ćemo u okviru solidarnosti plaćati 50 posto zakupnine sve dok ne radimo. To se odnosi na male poslovne prostore, kioske, trgovine u kojima Hrvatska Lutrija prodaje svoje proizvode. Kad ponovno otvorimo prodajna mjesta, vratit ćemo se na prethodno ugovorene uvjete i cijene”, govori nam Musa.

S obzirom da je kriza kao tsunami pogodila sve u domaćem gospodarstvu, teško je predvidjeti koliko će ona trajati, a u Hrvatskoj Lutriji odlučili su se na strategiju čuvanja svih radnih mjesta narednih nekoliko mjeseci te neće biti otpuštanja i to zahvaljujući rezervama koje su stvorili u posljednje dvije vrlo plodne godine.

Produljili radnicima ugovore

“Štoviše, imamo 188 radnika s ugovorima na određeno vrijeme te smo im ugovore produljili na šest mjeseci iz solidarnosti. Ne znamo koliko će kriza trajati, dva ili tri mjeseca, pa smo željeli poslati poruku da nam je svaki radnik bitan, da ovisimo o svakom prodavaču koji je prvi u našem lancu rada.

Poruka je to da ćemo ih vratiti na sva njihova radna mjesta. Sada su kod kuće radi zaštite svog zdravlja te nismo radnike htjeli opterećivati time hoće li imati svoj posao.”, kaže naš sugovornik. U Hrvatskoj Lutriji izradili su nekoliko scenarija razvoja situacije, pa i najgori, crni scenarij. Izračunali su da imaju rezerve za izdržati tri mjeseca drastičnog pada prometa. A prodaja je početkom ožujka, kada je stožer donio odluku o zatvaranju prodaje, potonula za 60 posto. Sada se promet stabilizirao na 45 posto normalnog rada.

“Tri mjeseca možemo izdržati da promet padne više od 80%, a onda bi uslijedila kritična faza. Vjerujemo da se neće dogoditi crni scenarij pa poručujemo svojim ljudima: ‘držite se, posao vas čeka i vratit ćete se na radna mjesta”, govori Musa. Potvrđuje da među ljudima vlada pozitivna ‘glad’ za radom, propituju kad će se vratiti na posao, socijalni partneri čak su s ushićenjem htjeli odmah dojaviti svim radnicima da će se uskoro vratiti na posao nakon prve najave popuštanja epidemioloških mjera.

No Musa poručuje: “Treba ići polako, kad se i otvore radna mjesta, moramo misliti na starije, kronične bolesnike kao i roditelje čija djeca još ne idu u školu. Njihova ih djeca trebaju još kod kuće”. Imajuću osjećaj kako Hrvatska Lutrija radi pod državnim okriljem, kaže kako njima profit ne smije biti isključivo i jedino na prvom mjestu, nego da moraju imati društveno odgovoran osjećaj i za prodajno mjesto koje možda ne donosi dobit.

Pohvaljujući brzu reakciju Vlade, koja je donijela široke mjere za pomoć gospodarstvu, primjećuje da su neki zagrabili tu pomoć, a da nisu trebali. Štoviše, vrlo oštro ističe: “Nekima bi trebalo biti neugodno što su pohrlili po pomoć jer su ranije imali iznimne dobiti. Gdje su one sada i zašto ih ne koriste? Istovremeno, znam da je barem jedan naš veći poslovni partner odlučio da neće koristiti pomoć države jer je vidio da za sad ima dovoljno vlastitih rezervi.

To treba pohvaliti, a drugima, koji su to ipak napravili poručiti kako je država sada maksimalno napregnuta nabavkom opreme za liječenje od korona virusa, za plaće liječnika, medicinskog osoblja…

Sve to košta. Borba protiv korona virusa nije besplatna, i oni koji koriste mjere, a možda imaju svoje rezerve, trebali bi promisliti prije nego to učine”, oštar je Musa.

Očuvati novčani tok

Dodao je kako bi Vlada možda trebala donijeti odluku da svi koji koriste pomoć za očuvanje radnih mjesta ne smiju iznijeti dobit iz Hrvatske naredne dvije godine. Smatra da bi to bilo u najmanju ruku fer zbog pomoći koju država daje. Ipak, pohvalio je angažman države jer je sada bitno očuvati, ne samo radna mjesta, nego novčani tok.

“Ljudi nemaju gdje trošiti, a upravo je novčani tok krvotok gospodarstva. Ako se zaustavi kolanje novca, zaustavlja se osnova gospodarstva. Nije jedini problem čuvati radna mjesta nego je problem što nema veće potrošnje”, zaključuje Musa.

Nastavljajući razgovor o oglašavanju, kaže da Hrvatska lutrija i dalje oglašava te da će to raditi sve dok imamo veći povrat od uloženog.

“Što se tiče medijske zastupljenosti tijekom ove krizne situacije, gotovo 50% budžeta usmjerili smo na online, oko 35% budžeta na TV oglašavanje i oko 10% na radio”, i nadodaje kako je raspodjela budžeta za oglašavanje je, naravno, u vrijeme prije svih uvedenih mjera, bila dosta drugačija.

Komentirajte prvi

New Report

Close