Zagreb tek 72. od 75 najboljih gradova za biznis, gotovo 20 dana potrebno za pokretanje posla

Autor: Ana Blašković , 10. lipanj 2021. u 15:38
Foto: GORAN STANZL/PIXSELL

Rijetke će iznenaditi da bi posao najradije pokrenuli u Londonu koji omogućuje najbolje faktore.

Da mogu birati gdje će u svijetu pokrenuti posao poduzetnicima bi Zagreb bio 72. izbor od 75 gradova. U konkurenciji 200 svjetskih metropola Zagreb je prema Indeksu najboljih gradova za poduzetnički uspjeh ušao u uži izbor s 52 od mogućih 100 bodova kojima je mjereno što pojedino mjesto nudi za uspjeh.

Rijetke će iznenaditi da bi posao najradije pokrenuli u Londonu koji omogućuje najbolje faktore; od zdravlja tehnološkog i digitalnog ekosustava, ekonomskih sloboda, dostupnosti ljudskog kapitala, lepeze financiranja do državnih mjera za pomoć u pandemiji.

Slijede New York, San Francisco, Sydney. Visoko na listi su europski gradovi, Berlin je 9., Pariz 12., a u prvih 30 su München, Madrid, Amsterdam, Hamburg, Milano, Zürich, Edinburgh i Bruxelles. Od naših susjeda iznad nas su Ljubljana, Budimpešta i Bukurešt.

Rangiranje u kojem su samo Lima, Bratislava i Sofija lošiji od Zagreba treba promatrati kao slab odraz inovacijskog potencijala, ekonomske snage i poduzetničkog okruženja.

“Rezultati su značajni jer poduzetnici smanjuju obujam poslovanja u okolnostima poput pandemijskih”, kažu iz Oberloa, platforme koja poduzetnicima omogućuje pronalazak i prodaju proizvoda putem interneta.

Zagreb je među najlošijima po broju dana za pokretanje posla (19,5), rekoder je Auckland s pola dana. Najbolje je ocijenjen u sferi poreza (iako skor ne uključuje potrošne poreze, ni PDV).

Lista prednosti i prepreka za poduzetništvo odražava poznate boljke, ali može biti i ‘check’ lista za novu vlast s Tomislavom Tomaševićem da konkretnim potezima učini Zagreb primamljivijim za poduzetnike, privuče inovacije, nova radna mjesta i podeblja prihode gradske blagajne.

Komentirajte prvi

New Report

Close