Zagicast snižava troškove liječenja

Autor: Darko Bičak , 28. svibanj 2018. u 22:01
Stjepan Ćurić i Janoš Kodvanj svoj će proizvod i patentirati/Jurica Galoić/PIXSELL, MOJZABASTART.HR

Zagrebački specijalizant ortopedije i profesor eksperimentalne mehanike pokrenuli tvrtku za proizvodnju medicinske opreme Doctors&Co.

Iako je hrvatska farmaceutska i medicinska industrija oduvijek bila prepoznata izvan hrvatskih granica, projekt bjelovarske tvrtke Doctors&Co. mogao BI JOJ dati dodatni zamah i možda ponoviti doseg globalnoga Sumameda kojeg je ranih 1980-ih stvorila zagrebačka Pliva. 

Zajednička suradnja
Naime, zagrebački liječnik, specijalizant ortopedije Stjepan Ćurić i Janoš Kodvanj, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, inače specijalist za eksperimentalnu mehaniku, predstavili su lani javnosti, a ove godine i tržištu, novu vrstu imobilizacijskog materijala koji su brendirali kao "Zagicast".  Njihovo prvo predstavljanje javnosti je bilo je lani na poduzetničkom natječaju Zagrebačke banke Moj Zaba Start gdje su i pobijedili u svojoj kategoriji.

Kako pojašnjava Ćurić, radi se o novoj vrsti imobilizacijskog materijala koji je lakši, higijenski i ekološki potpuno prihvatljiv način za neoperacijsko liječenje ozljeda i degenerativnih bolesti sustava za kretanje. "Velika prednost Zagicasta je što se pri određenoj temperaturi oblikom prilagođava dijelu tijela koji je potrebno imobilizirati, najčešće zglobovima, a nakon hlađenja zadržava postojeći oblik te je postojan i čvrst na temperaturama do 50 Celzijevih stupnjeva, što mu osigurava postojanost za svakodnevnu uporabu kod ozljeda ljudi i životinja", ističe Ćurić.

Dodaje da će primjena njihova materija pridonijeti većoj neovisnosti i integraciji bolesnika s bolestima i ozljedama sustava za kretanje u svakodnevni život.  "S imobilizacijskim materijalom Zagicast bolesnici će moći održavati svakodnevnu higijenu i obavljati aktivnosti, a pritom će im ozlijeđeni ekstremitet biti odgovarajuće imobiliziran. To će pridonijeti većem očuvanju mišićne mase bolesnika, a samim time skratit će se vrijeme i cijena rehabilitacije", pojašnjava ortoped. 

Najbolji komplet na svijetu?
U proteklih godinu dana je napravljeno više prezentacija njihovog izuma u zemlji i inozemstvu.  "Tvrtku smo locirali u Bjelovaru zbog značajne potpore tamošnjega Tehnološkog parka. Unaprijedili smo i sami proizvod te podnijeli patentnu prijavu za Komplet za imobilizaciju s protugljivičnim i protumikrobnim djelovanjem. Slijedi nam registracija Zagicast palete pri  Agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Misija nam je omogućiti pacijentu s ozljedom ili prijelomom lakši i komforniji život, a da pritom ne moraju imati neprihvatljivo visoke troškove liječenja", kaže Ćurić.  Iako je svjestan da će možda zvučati pretenciozno, dodaje da je nakon prezentacije i testiranja u Berlinu stekao dojam da su na putu da Hrvatska ima najbolji materijal i komplet za imobilizaciju zglobova na svijetu, ali isto tako i da ne očekuje da će taj put biti brz i lagan.

Komentirajte prvi

New Report

Close